ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκλογές παρωδία σήμερα στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα - Νικητής εκ των προτέρων ο Άσαντ

Εκλογές στην Συρία

Τύραννος, εγκληματίας πολέμου, υποκινητής όχλου αλλά και σωτήρας για τους πιστούς του,  ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θεωρείται βέβαιο οτι θα ανανεώσει τη θητεία του στις προεδρικές εκλογές που διενεργούνται σήμερα στην Συρία που παλεύει να ορθοποδήσει μετά απο μία δεκατία πολέμου. Η Δύση απορρίπτει εκ των προτέρων μία εκλογική διαδικασία που δεν ειναι «ούτε δίκαιη, ούτε ελεύθερη» σε μία χώρα που θρηνεί χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους.

Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) σε κοινό ανακοινωθέν τους προέβλεψαν ότι η εκλογική διαδικασία στη Συρία δε θα είναι «ούτε δίκαιη, ούτε ελεύθερη» και θα βοηθήσει μόνο στο να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία.

Η Δύση κάνει λόγο για εκλογές-απάτη που διοργανώνονται από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, με μοναδικό σκοπό να ανανεώσει τη θητεία του, σε μία χώρα βυθισμένη σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, μετά από μία δεκαετία πολέμου.


Οι εκλογές είναι οι δεύτερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2011 χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια πολιτική λύση που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες που συνεχίζονται σποραδικά και θα ενοποιήσει την πολύπαθη χώρα.


Ο Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ, το 2000, είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές τον τρίτο χρόνο του πολέμου, το 2014, εξασφαλίζοντας το 88% των ψήφων.

Στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, μετά από μια δεκαετία αγριότητας, ο βετεράνος πρόεδρος παρουσιάζει πλέον τον εαυτό του ως τον μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να οργανώσει μια πορεία ανοικοδόμησης από τα ερείπια του πιο καταστροφικού πολέμου των τελευταίων δεκαετιών.

Το δίκτυο Άσαντ ελέγχει απόλυτα τη Συρία

Ο Άσαντ και η εκτεταμένη οικογένειά του ενίσχυσαν αργά και σταθερά τον περασμένο χρόνο την επιρροή τους. Εξαφανισμένος σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Σύρος πρόεδρος έχει γίνει μόνιμος «θαμώνας» σε ότι απέμεινε από τη βιομηχανία της Συρίας. Επισκέπτεται εργοστάσια, συμπαραστέκεται στους υπαλλήλους και φιλοξενεί αντιπροσωπείες εργαζομένων, γράφει ο Guardian.

Οι σύμμαχοι της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν, «έσωσαν» το καθεστώς του στα πεδία της μάχης. Με την στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της πολιτοφυλακής του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, οι κυβερνητικές δυνάμεις επανέκτησαν τμήματα των εδαφών, που έλεγχαν αντάρτες και τζιχαντιστές.

Ο οίκος του Άσαντ όμως έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο για τη συνέχιση του status quo στο εσωτερικό, δρώντας με πολλούς υπόγειους τρόπους . Ο πυρήνας της Συρίας από πολλές απόψεις, παραμένει υπό τον έλεγχο της οικογένειας Άσαντ περισσότερο σήμερα, παρά στην αρχή του πολέμου. Οι δομές εξουσίας που δημιουργήθηκαν εδώ και τέσσερις δεκαετίες εγκατέστησαν τη δυναστεία και τη δικτατορία των Άσαντ, γράφει ο Guardian.

Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία «εξαφάνισαν» τον πλουσιότερο άνδρα της χώρας

Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος τερματιζόταν και το Ισλαμικό Κράτος γνώριζε συνεχείς ήττες, ο Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα, αποφάσισαν να εκδιώξουν τον πλουσιότερο άνδρα της Συρίας. Ο Ράμι Μακλούφ, πρώτος ξάδερφος του Άσαντ και οικονομικός παράγοντας της χώρας ήταν μέχρι τότε στο απυρόβλητο.


Στις αρχές του 2020, η Άσμα αλ-Άσαντ ανέλαβε το φιλανθρωπικό ίδρυμα , μέσω του οποίου ο Μακλούφ βοηθούσε τις οικογένειες πιστών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο. «Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, ο Μπασάρ και η Άσμα συνειδητοποίησαν από που εισέρχονταν ακόμη χρήματα στη Συρία», δήλωσε ένας ανώτερος Σύρος επιχειρηματίας, που έχει πλέον εξοριστεί από τη Συρία ως αντικαθεστωτικός.

«Υπήρχε το σύστημα και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του ΟΗΕ. Η Άσμα ενοποίησε όλες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις υπό την αιγίδα της και ο Ραμί έχασε πολύ γρήγορα τον ρόλο του ως προστάτη. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα» εξηγεί.


Στη συνέχεια, ο Mακλούφ έχασε τις μετοχές του στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Syriatel - μία από τις λίγες πηγές εσόδων που είχαν απομείνει σε μια οικονομία που πλήττεται από κυρώσεις. Οι Aσαντ ελέγχουν πλέον απόλυτα την οικονομία της χώρας και ο πρώην πανίσχυρος εξάδερφος έμεινε να παρακαλάει για ένα «θαύμα» στη Συρία.

Πολλοί παρατηρητές λένε ότι το μόνο πραγματικό θαύμα θα ήταν εάν οι προεδρικές εκλογές δεν εξασφάλιζαν στον Άσαντ μία ακόμη επταετή θητεία με ποσοστό κάτω του 90%.

Δεν ψηφίζουν όλοι οι κάτοικοι της Συρίας

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τις εκλογές παράνομες, διότι δεν περιλαμβάνουν όλη τη συριακή κοινωνία - μεγάλο μέρος του βορρά δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης - και δεν τηρεί τους όρους του ΟΗΕ που στοχεύουν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Δαμασκός ελέγχει σήμερα πάνω από το 60% του συριακού εδάφους, χάρη στις νίκες που σημείωσε, από το 2015 και μετά, εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών. Δεν ελέγχει ωστόσο τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στο Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, τις ζώνες που ελέγχονται από την Τουρκία κατά μήκος των βόρειων συνόρων και τα εδάφη, στα βορειοανατολικά, που είναι υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων των γειτονικών περιοχών, όπου άλλες οργανώσεις ανταρτών έχουν παρουσία, έχει πληθυσμό 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές εξαιτίας της βίας.

Οικονομική κρίση, πανδημία και δυτικές κυρώσεις

Οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού και των δυτικών κυρώσεων--ανάμεσά τους και αμερικανικών--που είχαν ως στόχο προβεβλημένα πρόσωπα, μεταξύ τους ο Άσαντ και η σύζυγός του, Άσμα.
Στα μέσα Μαρτίου η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην ξεγελαστεί από τις εκλογές.
"Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Δεν θα νομιμοποιήσουν το καθεστώς Άσαντ", δήλωσε.


Η ίδια είχε ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι εκλογές "δεν ικανοποιούν τα κριτήρια που ορίζονται από το Ψήφισμα 2254--ανάμεσά τους και ότι πρέπει να εποπτεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή να διεξαχθούν σύμφωνα με ένα νέο Σύνταγμα.

Ο ενδεκαετής πόλεμος που ρήμαξε τη χώρα

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, με την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πλέον έχει μπει πλέον στον ενδέκατο χρόνο, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 390.000 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Με βάση τα στοιχεία αυτής της Mη Kυβερνητικής Oργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, από το 2011 έχουν σκοτωθεί 117.388 πολίτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 22.000 ήταν παιδιά.

Για την πλειονότητα αυτών των θανάτων ευθύνονται οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των παραστρατιωτικών συμμάχων του. Ο πόλεμος εκτόπισε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι αγνοούνται, υπενθύμισε το Παρατηρητήριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία