ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο πιέζει για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Συντάγματος

Το Βερολίνο πιέζει για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Συντάγματος

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή η πρόταση της Γερμανίας για να συζητηθεί εκ νέου η δημιουργία ενός Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόλις εννέα χώρες ανακοίνωσαν χθες, Σάββατο, ότι προτίθενται να λάβουν μέρος σε σχετικό σεμινάριο στο Βερολίνο.

Η Γαλλία ανταποκρίθηκε θετικά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, να δηλώνει από την Κοπεγχάγη, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: «Νομίζω ότι είναι καιρός να σκεφτούμε αν όχι ένα νέο Σύνταγμα, τουλάχιστον τη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας της ευρωζώνης, την καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις βγούμε από αυτή την κρίση -διότι θα βγούμε από αυτήν- θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Δεν νομίζω ότι η προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσουμε ένα νέο διάλογο περί Συντάγματος», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ. «Το να προσπαθήσουμε να αρχίσουμε μια νέα συζήτηση περί Συντάγματος νομίζω ότι δημιουργεί τον κίνδυνο να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση», προσέθεσε.

Η Γερμανία θέλει να ενισχυθεί η δυνατότητα των μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών προβλημάτων και να υπάρξει ένα αντίβαρο στην αυξανόμενη ισχύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Το σχετικό σεμινάριο προγραμματίζεται να γίνει στις 20 Μαρτίου στο Βερολίνο και εκτιμάται ότι σε αυτό θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών εννέα χωρών: της οικοδέσποινας Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Δανίας.