ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Πιθανή σχέση του εμβολίου της Pfizer με περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας «βλέπει» το Ισραήλ

Covid-19: Πιθανή σχέση του εμβολίου της Pfizer με περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας «βλέπει» το Ισραήλ
AP

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διαπίστωσε πως μικρός αριθμός περιπτώσεων φλεγμονής στην καρδιά (μυοκαρδίτιδας) που έχουν παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες νεαρής ηλικίας που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα, συνδέονταν πιθανώς με τον εμβολιασμό τους.

Η Pfizer έχει πει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε σχέση με αυτά που θα αναμένονταν υπό κανονικές συνθήκες στον γενικό πληθυσμό.

Στο Ισραήλ αναφέρθηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2020 και του Μαΐου του 2021 σε πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμένους, τόνισε το υπουργείο, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα μιας μελέτης που ζήτησε για να διερευνηθεί το ζήτημα.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που είχαν φλεγμονή στην καρδιά δεν πέρασαν πάνω από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, και το 95% των περιστατικών έχουν χαρακτηριστεί ως ήπια, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία, όπως ανέφερε το υπουργείο, έγινε από τρεις ομάδες ειδικών.

Η έρευνα βρήκε ότι «υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ ανδρών 16-30 ετών», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, μια τέτοια σύνδεση παρατηρήθηκε περισσότερο μεταξύ ανδρών 16-19 ετών, παρά σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Pfizer είπε πως είναι ενήμερη για τις ισραηλινές παρατηρήσεις, σημειώνοντας πως δεν έχει διαπιστωθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιό της.

Με πληροφορίες από Haaretz, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση οφειλών σε 240 - 420 δόσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr