ΚΟΣΜΟΣ

Kharg: Το μεγαλύτερο πλοίο του ιρανικού ναυτικού έπιασε φωτιά και βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν

Το μεγαλύτερο ιρανικό πλοίο
Το Kharg.
AP

Το μεγαλύτερο πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν βυθίστηκε αφού έπιασε φωτιά υπό άγνωστες συνθήκες στον Κόλπο του Ομάν, ωστόσο το πλήρωμά του ήταν σε θέση να αποβιβαστεί με ασφάλεια, μετέδωσαν ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων την Τετάρτη, και επιβεβαίωσε το ιρανικό ναυτικό. 

Τα πρακτορεία Fars και Tasnim μετέδωσαν πως οι προσπάθειες για διάσωση του πλοίου υποστήριξης Kharg, από το ομώνυμο νησί, που λειτουργεί ως το κύριο τερματικό πετρελαίου του Ιράν, ήταν ανεπιτυχείς.

Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό, το τελευταίο που σημειώνεται σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες ζώνες, όπου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για επιθέσεις σε ιρανικά και ισραηλινά πλοία.

Όπως έχει αναφερθεί, το σκάφος ήταν σε εκπαιδευτική αποστολή. Έπιασε φωτιά και, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, εν τέλει βυθίστηκε κοντά στο ιρανικό λιμάνι Τζασκ, περίπου 1.270 χλμ νότια της Τεχεράνης στον Κόλπο του Ομάν και κοντά στα Στενά του Ορμούζ- το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου.

Φωτογραφίες κυκλοφόρησαν σε ιρανικά ΜΜΕ με ναύτες να εγκαταλείπουν το σκάφος φορώντας σωσίβια. Η κρατική τηλεόραση και ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρθηκαν στο Kharg ως «εκπαιδευτικό πλοίο».

Ήταν ένα από τα λίγα σκάφη στο ιρανικό ναυτικό που με δυνατότητα να ανεφοδιάζουν άλλα πλοία στη θάλασσα. Μπορούσε επίσης να μεταφέρει βαρέα φορτία και να λειτουργεί ως βάση ελικοπτέρων. Είχε κατασκευαστεί στη Βρετανία και καθελκύστηκε το 1977. Εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1984, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, ύστερα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων που άρχισαν το 2019, με στόχους πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό ναυτικό κατηγόρησε το Ιράν πως τα στόχευε με νάρκες που τοποθετούνταν στα κύτη από δύτες. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Σημειώνεται πως το 2020, σε μια ιρανική άσκηση, πύραυλος χτύπησε κατά λάθος πλοίο κοντά στο Τζασκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 19 ναυτών και τον τραυματισμό 15. Επίσης το 2018 ένα ιρανικό αντιτορπιλικό είχε βουλιάξει στην Κασπία.

Με πληροφορίες από Associated Press, CBS News, Reuters, Middle East Eye

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση στη Βάρη: Οι εκτελεστές έκαναν το «τέλειο» έγκλημα;