ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία στην Ολλανδία: Σε κρίσιμη κατάσταση διάσημος δημοσιογράφος μετά από ένοπλη επίθεση

Δημοσιογράφος Ολλανδία
AP

Ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους ποινικών υποθέσεων της Ολλανδίας δέχτηκε ένοπλη επίθεση στο Άμστερνταμ το βράδυ της Τρίτης.

Ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους ποινικών θεμάτων της Ολλανδίας πυροβολήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε μια θρασύτατη επίθεση στο Άμστερνταμ, και έδινε μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο, ανέφερε η δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Ο Πέτερ ντε Βρις, που είναι ευρέως γνωστός για τη δημοσιογραφική του δουλειά σχετικά με τον ολλανδικό υπόκοσμο, πυροβολήθηκε μετά από μια από τις τακτικές του εμφανίσεις σε τηλεοπτική εκπομπή. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα σκληρή επίθεση στην Ολλανδία.

«Ο Πέτερ ντε Βρις είναι για όλους μας εθνικός ήρωας, ένας ασυνήθιστα θαρραλέος δημοσιογράφος, που επιζητούσε ακούραστα δικαιοσύνη» είπε η δήμαρχος Φέμκε Χαλσέμα σε μια συνέντευξη Τύπου που στήθηκε βιαστικά στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φρανκ Πάαου, είπε ότι δύο ύποπτοι είχαν τεθεί υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων «ένας πιθανός δράστης» σε ένα φερόμενο αυτοκίνητο διαφυγής που σταματήθηκε σε αυτοκινητόδρομο περίπου 50 χλμ νότια της πόλης. Ένας τρίτος ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση στο Άμστερνταμ, όπως ειπώθηκε.

Δεν υπήρξαν αναφορές περί κινήτρου.

Ο Ντε Βρις είχε θεωρηθεί εδώ και καιρό πιθανός στόχος των εγκληματιών τους οποίους διερευνούσε. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια για το αν ο 64χρονος είχε αστυνομική προστασία.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε το συμβάν «σοκαριστικό και ακατανόητο».

«Μια επίθεση σε έναν θαρραλέο δημοσιογράφος και επίσης επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία που είναι τόσο απαραίτητη για τη δημοκρατία μας, τη συνταγματική μας πολιτεία και την κοινωνία μας» είπε ο Ρούτε.

Ο Ντε Βρις είχε αναλάβει πρόσφατα σύμβουλος ενός μάρτυρα στη μεγάλη δίκη του φερόμενου ηγέτη μιας συμμορίας που η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει «καλολαδωμένη φονική μηχανή».

Ο φερόμενος αρχηγός της συμμορίας, Ριντουάν Τάγκι, είχε εκδοθεί στην Ολλανδία από το Ντουμπάι το 2019. Είναι αυτή τη στιγμή στη φυλακή, ενώ δικάζεται μαζί με άλλους 16 υπόπτους.

Ο βασιλιάς Γουίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του, βασίλισσα Μάξιμα, έστειλαν μήνυμα στήριξης μέσω Twitter, τονίζοντας πως «οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη σημαντική τους δουλειά χωρίς απειλές».

Ο Ντε Βρις είχε κερδίσει ένα International Emmy το 2008 για τηλεοπτική εκπομπή που έκανε σχετικά με την εξαφάνιση της νεαρής Αμερικανίδας Ναταλί Χόλογουεϊ ενώ ήταν σε διακοπές στην Αρούμπα το 2005.

Με πληροφορίες από Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού