ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα των Μαυριτανικών Αρχών για την έκδοση του αλ Σενούσι

Έρευνα των Μαυριτανικών Αρχών για την έκδοση του αλ Σενούσι

Την έκδοση του πρώην επικεφαλή των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών επί Μουάμαρ Καντάφι, Αμπντάλα αλ Σενούσι, θα ζητήσει η Γαλλία.

Ο Σενούσι αταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και συνελήφθη σήμερα στην Μαυριτανία. Σύμφωνα με τους Γάλλους η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας γαλλικών και Μαυριτανικών Αρχών. Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 63χρονο κουνιάδο του Καντάφι για την συμμετοχή του σε επίθεση το 1989 κατά γαλλικού αεροσκάφους από την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

Την έκδοσή του όμως ζητούν και οι Αρχές της Λιβύης. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του τον περασμένο χρόνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Μαυριτανία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη στην οποία βασίζεται το ΔΠΔ και δεν είναι ακόμη σαφές τι προτίθεται να κάνει με την υπόθεση. Ωστόσο, οι μαυριτανικές αρχές πρέπει να πραγματοποιήσουν έρευνα για τον Αλ Σενούσι πριν εξετάσουν το αίτημα έκδοσής του, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της μαυριτανικής αστυνομίας.

Μαυριτανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Αλ Σενούσι συνελήφθη στη διάρκεια της νύχτας όταν μετέβη με τακτική πτήση από την Καζαμπλάκα του Μαρόκου με πλαστό διαβατήριο του Μάλι στο αεροδρόμιο του Νουαξότ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα γραφεία της μαυριτανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Λίβυων, Νάσερ αλ Μάνι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο Αλ Σενούσι ταξίδευε μαζί με έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο γιός του.

Ο Αλ Σενούσι, γνωστός και ως "χασάπης", είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά στελέχη του καθεστώτος Καντάφι που εξακολουθούσαν να διαφεύγουν.