ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Aριθμοί, πρωταγωνιστές και σενάρια - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Γερμανικές εκλογές: Aριθμοί, πρωταγωνιστές και σενάρια  - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Γερμανικές εκλογές: Η εκλογή του επόμενου καγκελάριου της Γερμανίας από την Bundestag δεν πρόκειται να διεξαχθεί μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Οι μετεκλογικές συμμαχίες αποδεικνύουνται γρίφος για δυνατούς λύτες.

Το 2013, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Και μετά τις εκλογές του 2017, η νέα κυβέρνηση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ορκίστηκε έξι ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές.

Αυτή τη φορά όλοι ελπίζουν να μην χρειαστεί τόσο μεγάλο διάστημα.μ Ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εκλογών ελπίζει οπως είπε στη δημιουργία κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα», συμφώνησε ο συντηρητικός ηγέτης Άρμιν Λάσετ, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της G7 τον Ιανουάριο του 2022.

Όλα τα σενάρια ωστόσο παραμένουν ανοιχτά. Μέχρι τότε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στη θέση της για εβδομάδες ή μήνες, ενώ τα κόμματα προσπαθούν να συνεννοηθούν και να αναζητήσουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Το βέβαιο είναι πως η Γερμανία οδεύει σε τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας -για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ΄60- σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια ειναι ένας συνασπισμός της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU με τους Πράσινους και το FDP, αλλά και μία «επανάληψη» του ίδιου σχήματος υπό την ηγεσία του SPD που έκοψε πρώτο το νήμα στις εκλογές, ενισχύοντας σημαντικά το ποσοστό του. Όλα τα κόμματα έχουν απορρίψει το σενάριο συνεργασίας με την ακροδεξιά (AfD).

Η δημιουργία συνασπισμού είναι μία δύσκολη διαδικασία με συμβιβασμούς και παραχωρήσεις με «ρυθμιστές» τα μικρότερα κόμματα. Πέρα από τις διαπραγματεύσεις, οι διερευνητικές συνομιλίες εκπληρώνουν επίσης τη σημαντική λειτουργία της σταδιακής οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μετά από μια σκληρή και γεμάτη συγκρούσεις προεκλογική εκστρατεία.

Η Γερμανία αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη ελπίζουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό καθώς η γηραιά ήπειρος «βγαίνει» πληγωμένη από την πανδημία και αντιμετωπίζει την επείγουσα πρόκληση της επίτευξης των κλιματικών στόχων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός μετασεισμός 5,3 ρίχτερ «ξύπνησε» την Κρήτη

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;