ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανοίγουν σήμερα τα σύνορα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες μετά απο 20 μήνες

Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον
A.P

Οι ΗΠΑ ανοίγουν εκ νέου απο σήμερα τα σύνορά τους στους επισκέπτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τερματίζοντας την απαγόρευση εισόδου που ίσχυε εδώ και 20 μήνες.

Η απαγόρευση της ειsόδου στις ΗΠΑ είχε επιβληθεί από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της έξαρσης της Covid-19.

Το «μπλόκο» είχε επηρεάσει μη Αμερικανούς πολίτες από περισσότερες από 30 χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ, χωρίζοντας οικογένειες και προκαλώντας προβλήματα στον τουρισμό.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν μαζική άφιξη επισκεπτών καθώς αίρονται οι περιορισμοί για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και υποβάλλονται σε τεστ και ιχνηλάτηση επαφών.

«Νιώθουμε καλά, πολύ καλά» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Jerome Thomann, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Jetset Voyages με έδρα το Παρίσι, λέγοντας ότι η εταιρεία του καταγράφει μία «απίστευτη αύξηση» στις κρατήσεις.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, τα σύνορα των ΗΠΑ έκλεισαν αρχικά για τους ταξιδιώτες από την Κίνα στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια οι περιορισμοί επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες.

Οι κανόνες απαγόρευαν την είσοδο στους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες απο το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και απο την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν αποδεικτικό εμβολιασμού πριν πετάξουν, να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid-19 εντός τριών ημερών από το ταξίδι και να παραδώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Άλισον Χένρι, μια 63χρονη Βρετανίδα μητέρα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Ήταν τόσο δύσκολο, Θέλω απλά να δω τον γιο μου». Σήμερα πετάει στη Νέα Υόρκη απο το Τσεσάϊρ για να δει για πρώτη φορά τον γιο της μετά από 20 μήνες.

Τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα ανοίξουν και πάλι για τους πλήρως εμβολιασμένους. Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν τις τελευταίες ώρες σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας να ωφεληθούν από τους κανόνες που χαλαρώνουν.

Στο νότιο Μεξικό, ένα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική -πολλοί από αυτούς παιδιά- πέρασε από την Τσιάπας στην πολιτεία Οαχάκα, με απώτερο σκοπό να φτάσει στα σύνορα και να μπει στις ΗΠΑ.

Η Migrant Alliance Group, μια ομάδα ακτιβιστών με έδρα το Μεξικό, προειδοποιεί ότι διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανόνες σε ορισμένες κοινότητες - με πολλούς αιτούντες άσυλο να υποθέτουν ότι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους συνοριοφύλακες.

Η United Airlines αναφέρει ότι αναμένει αύξηση 50% στους επιβάτες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Ed Bastian προειδοποίησε τους ταξιδιώτες να περιμένουν ουρές. «Θα είναι λίγο δύσκολα στην αρχή. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξουν ουρές δυστυχώς» είπε.

Η ΕΕ συνέστησε να επιτρέπεται στους Αμερικανούς ταξιδιώτες να εισέρχονται στο μπλοκ τον Ιούνιο, ενώ οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 28 Ιουλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά

Τάσος Ξιαρχό: Συνάντησε την κοπέλα στην οποία έκανε bullying - Η κοινή φωτογραφία και το σχόλιο