ΚΟΣΜΟΣ

Aντιδράσεις για τα τετράδια που εικονίζουν τον Στάλιν

Aντιδράσεις για τα τετράδια που εικονίζουν τον Στάλιν

Τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει η κυκλοφορία σχολικών τετραδίων στα οποία εικονίζεται ο Ιωσήφ Στάλιν, στο πλαίσιο μιας σειράς με τις «μεγάλες προσωπικότητες» της ρωσικής ιστορίας.

«Πρόκειται για βεβήλωση της ιστορίας μας, των βάσανων που πέρασε ο λαός μας υπό τη διακυβέρνηση αυτού του ατόμου», δήλωσε η Σβετλάνα Γκανουτσκίνα, υπεύθυνη γης οργάνωσης Memorial, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Alt, ο Ντμίτρι Κράσνικοφ, υπερασπίστηκε την απόφαση για την έκδοση των τετραδίων τα οποία πωλούνται μαζί με άλλα που εικονίζουν την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη ή τον συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ρόλο του Στάλιν. Μπορούμε να συζητήσουμε για αυτόν, να τον κριτικάρουμε, όμως υπάρχει, είναι η ιστορία της Ρωσίας που τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο», εξήγησε.

Απαντώντας η Γκανούτσκινα υποστήριξε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μαρτυρούν την «άρνηση της Ρωσίας να αποδεχτεί την Ιστορία της».