ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο όπως… Ερντογάν: Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προκαλεί χάος στα σύνορα της ΕΕ

Mετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
Mετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
A.P

Μία κρίση που θυμίζει έντονα εκείνη που προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την άνοιξη του 2020 στον Έβρο προκαλεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προωθώντας» χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία. ΕΕ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα να παρέμβουν 

Την ετοιμότητά τους να παρέμβουν στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, εκφράζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον πρωτοφανή «γεωπολιτικό εκβιασμό» του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Πολωνία απωθεί τις προσπάθειες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι χιλιάδες άλλοι βρίσκονταν καθ' οδόν.

Η Βαρσοβία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ωθεί τους μετανάστες προς τα σύνορά της, χαρακτηρίζοντάς το ως «εχθρική δραστηριότητα».«Απάντησε» στη μαζική εισροή, χτίζοντας έναν φράχτη από συρματόπλεγμα και αναπτύσσοντας 12.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις χώρες τους από τη Λευκορωσία. Πολλοί από αυτούς έχουν έρθει από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η κατάσταση κλιμακώνεται ωστόσο επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα, η πολωνική συνοριοφυλακή έκλεισε το πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες, σύμφωνα με πολωνικές εκτιμήσεις και έχουν αναπτυχθεί άνδρες του πολωνικού στρατού.

Μέλη της πολωνικής συνοριοφυλακής έχουν σχηματίσει ανθρώπινο τείχος για να αποτρέψουν τη διέλευση του αυξανόμενου πλήθους που ξεπερνάει τις 10.000. Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα, Λευκορώσοι αστυνομικοί σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολούν στον αέρα σε μία προσπάθεια να ωθήσουν και πάλι τους μετανάστες προς την Ευρώπη.

Παράλληλα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Οκτώ νεκροί μετανάστες

Οι συνθήκες για τους μετανάστες εν τω μεταξύ είναι άθλιες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και το πλήθος δεν έχει τρόφιμα και νερό. Καθώς εκδιώκονται με συνοπτικές διαδικασίες από την Πολωνία και η Λευκορωσία αρνείται να τους επιτρέψει να επιστρέψουν εγκλωβίζονται και παγώνουν από το κρύο στα δάση της Πολωνίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Guardian.

Bίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν ένοπλους Πολωνούς αξιωματικούς να χρησιμοποιούν χημικά σε άνδρες που προσπαθούν να κόψουν το σύρμα του φράχτη. Ορισμένοι μετανάστεςφαίνεται να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία.

Bίντεο απο το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δείχνει το συγκεντρωμένο πλήθος στα σύνοραΑ.Ρ

Βίντεο από λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να χρησιμοποιούν ξύλα για να προσπαθήσουν να περάσουν έναν φράχτη στα σύνορα καθώς ελικόπτερα της αστυνομίας κάνουν κύκλους από πάνω τους

.

Σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυροβολισμοί. Δεν είναι σαφές εάν κάποιος τραυματίστηκε Στο βίντεο, μια φωνή εκτός κάμερας λέει ότι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ, πιθανώς στον αέρα. Λευκορώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται οτι οι πυροβολισμοί προήλθαν από την πολωνική πλευρά των συνόρων.

Το πλήθος κραυγάζει τη λέξη «Γερμανία», απαιτώντας να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποπροσανατολισμένο ή καθοδηγούμενο.Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση ως εκδίκηση για την κριτική και τις κυρώσεις των «27» στο καθεστώς Λουκασένκο που καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή.

Γερμανία...καλεί Ε.Ε

Η κατάσταση «βράζει» εδώ και μήνες και επιδεινώθηκε τη Δευτέρα όταν οι αρχές της Λευκορωσίας συνόδευσαν περίπου 1.000 άτομα στα πολωνικά σύνορα. Την ίδια ώρα η Γερμανία καλεί τα μέλη της ΕΕ να «αναλάβουν δράση» για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κρίση.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να χειριστούν την καστάσταση αυτή μόνες τους», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Πρέπει να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνω έκκληση να αναλάβει δράση», είπε.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του κατηγόρησε την Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «πολιτικά πιόνια». Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε μεγαλύτερη υποστήριξη στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Είπε ότι η ΕΕ θα διερευνήσει «πιθανέςι κυρώσεις, μέσω αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων». «Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη», δήλωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές