ΚΟΣΜΟΣ

Γκισλέιν Μάξγουελ: Η αδίστακτη μαστρωπός που στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για το δίκτυο Έπστάϊν

H Γκισλέιν Μάξγουελ με τον Τζέφρι Επστάϊν
H Γκισλέιν Μάξγουελ με τον Τζέφρι Επστάϊν
AP

Άρχισε χθες στη Νέα Υόρκη η δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία κατηγορείται ως συνεργός στο μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων των τελευταίων δεκαετιών. Η πρώην σύντροφος και συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου αυτόχειρα Τζέφρι Έπσταϊν αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη. Η δίκη της θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Η 59χρονη κόρη του μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ βρίσκεται στην φυλακή από το καλοκαίρι του 2020. Κατηγορείται ότι από το 1994 έως το 2004 στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια που έγιναν αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Τζέφρι Έπσταϊν και τους πανίσχυρους «φίλους» και πελάτες του.

Η Μάξγουελ φέρεται να προσέγγιζε κορίτσια ακόμη και 14 ή 15 ετών, συχνά έξω από το σχολείο τους ή την εργασία τους. Στην συνέχεια, μετά το σινεμά και τα ψώνια «μεταξύ φιλενάδων», τα κορίτσια πείθονταν, με αντάλλαγμα λίγες εκατοντάδες δολάρια, να κάνουν μασάζ σε έναν ισχυρό Νεοϋορκέζο που θα μπορούσε να απογειώσει την καριέρα τους.

Στοχοποιούσε κυρίως «ευάλωτα νεαρά κορίτσια» με οικονομικές δυσκολίες συχνά απο προβληματικές οικογένειες, είπαν χθες οι εισαγγελείς, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. «Συμμετείχε σε κάθε λεπτομέρεια της ζωής του Έπσταϊν, ήταν επικίνδυνη και ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί σε αυτά τα κορίτσια» είπαν.


«Η Μάξγουελ ήταν η καλύτερη φίλη και το δεξί χέρι του Έπσταϊν», είπε η εισαγγελέας Λάρα Πόμεραντς για τον παιδόφιλο χρηματιστή που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019. Επί 30 ολόκληρα χρόνια διατηρούσε ερωτική, φιλική και επαγγελματική σχέση με τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή, μέχρι την σύλληψή του και την αυτοκτονία στην φυλακή το 2019.

«Χρησιμοποιούσε την ίδια δικαιολογία ξανά και ξανά για να κάνει τα κορίτσια να αγγίξουν τον Έπσταϊν – μασάζ», υποστήριξε «Το μασάζ ήταν ο κύριος τρόπος με τον οποίο η κατηγορούμενη και ο Έπσταϊν παρέσυραν κορίτσια σε σεξουαλική κακοποίηση. «Η κατηγορούμενη έκανε μασάζ στον Έπσταϊν μπροστά στα κορίτσια και μετά τα ενθάρρυνε να κάνουν το ίδιο», είπε η εισαγγελέας.

«Αλλά αυτό που συνέβαινε μέσα σε αυτές τις αίθουσες μασάζ δεν ήταν μασάζ – ήταν σεξουαλική κακοποίηση» . «Ήταν επικίνδυνη. Οδηγούσε νεαρά κορίτσια να κακοποιούνται από ένα αρπακτικό». Ο δικηγόρος της Μάξγουελ απο την πλευρά του επιστράτευσε…την Παλαιά Διαθήκη, υποστηρίζοντας ότι η πελάτης του τιμωρείται για τα παραπτώματα του Επστάϊν.

«Από τότε που η Εύα κατηγορήθηκε ότι έβαλε σε πειρασμό τον Αδάμ για το μήλο, οι γυναίκες κατηγορούνται για την κακή συμπεριφορά των ανδρών και οι γυναίκες συχνά κακοποιούνται και τιμωρούνται περισσότερο από τους άντρες» είπε.

«Αλλά δεν είναι ο Τζέφρι Έπσταϊν. Δεν είναι σαν τον Τζέφρι Έπσταϊν – και δεν μοιάζει με κανέναν από τους άλλους άνδρες, ισχυρούς άνδρες, μεγιστάνες, γίγαντες των μέσων ενημέρωσης, που κακοποιούν γυναίκες».
Σήμερα καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας της πολύκροτης υπόθεσης, ο Λορενς Πολ Βισόσκι, πιλότος του Επστάϊν, από το 1991 έως το 2019.

Ποια είναι η Γκισλέιν Μάξγουελ

Η Μάξγουελ, 59 ετών ειναι κόρη του Βρετανού μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ και δηλώνει αθώα για τις έξι κατηγορίες που σχετίζονται με την ανάμειξή της στην κακοποίηση ανηλίκων. Γνώρισε τον Έπσταϊν, τότε πλούσιο χρηματοδότη, το 1991 μέσω ενός κοινού φίλου και απο τότε οι δυό τους έγιναν αχώριστοι.

Οι δυό τους συναναστρέφονταν επί δεκαετίες με μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ζάμπλουτους κληρονόμους και πρώην προέδρους των ΗΠΑ κατηγορείται οτι Τη δεκαετία του 1990 το ζεύγος είχε βρεθεί αρκετές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπιλ Κλίντον, καθώς και με τον Πρίγκιπα Άντριου, με την «χρυσή κληρονόμο» να πετάει συχνά με τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν και να μένει συχνά στις βίλες του, προτού εγκατασταθεί σε ένα αρχοντικό 5 εκατομμυρίων δολαρίων της Νέας Υόρκης.


Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Μάξγουελ βοήθησε για πρώτη φορά τον Έπσταϊν στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών το 1994, με την Άνι Φάρμερ τότε 16 ετών, να ισχυρίζεται ότι παρασύρθηκε στο ράντσο του Έπσταϊν στο Νέο Μεξικό.

Το 2009, η Virginia Giuffre μήνυσε τον Έπσταϊν ισχυριζόμενη ότι η Μάξγουελ την είχε στρατολογήσει όταν ήταν έφηβη και εργαζόταν στο θέρετρο Mar-a-Lago του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Ισχυρίστηκε ότι το «διαβολικό δίδυμο» την έκανε επί δεκαετίες «σκλάβα του σεξ».

Τον Ιούλιο του 2019, ο Έπσταϊν συνελήφθη, όταν έφτασε με ιδιωτικό τζετ στο Νιου Τζέρσεϊ από τη Γαλλία και κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση και συνωμοσία σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ο Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στο κελί φυλακής του στο Μανχάταν, ενώ περίμενε τη δίκη του, με τους ιατροδικαστές να κρίνουν ότι θάνατος του οφείλεται σε αυτοκτονία, πολλούς όμως να αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

Έκτοτε η προσοχή στράφηκε στην Μάξγουελ η οποία είχε προσωπική περιουσία 20 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και βρετανικά, γαλλικά και αμερικανικά διαβατήρια και η οποία είχε εξαφανιστεί απο προσώπου Γης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν, το FBI έκανε έφοδο σε ένα απομακρυσμένο κτήμα στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου βρέθηκε να ζει.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα Mail της Κυριακής η «χρυσή κληρονόμος» κατήγγειλε ως «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησής της, λέγοντας ότι στο κελί της κυκλοφορούν αρουραίοι ενώ τα βάζει και με τους φύλακες, λέγοντας ότι την ανατραχιάζουν και την παρακολουθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στην Πεύκη εξιχνιάστηκε μετά από 11 χρόνια: Ο δράστης συνελήφθη στη Γαλλία

GNTM: Ράκος η Όλγα – Το «Σ’ αγαπώ» και τα φιλιά στο στόμα με τον Στυλιανό (videos)

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος