ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το «νέο οικονομικό μοντέλο» του Ερντογάν και η επίκληση... στη μάχη του Μάτζικερτ

Ερντογάν οικονομία Μάτζικερ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Associated Press/Francisco Seco

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευαγγελίζεται ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Μπορεί η τουρκική λίρα να φλερτάρει με νέα ιστορικά χαμηλά, οι πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση και να φτάνουν στο σημείο να πουλήσουν ακόμα και βασικές ηλεκτρικές συσκευές από τα σπίτια τους για να τα βγάλουν πέρα, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ξένες επιθέσεις στο τουρκικό νόμισμα και κάνει επικλήσεις στον Αλλάχ για να σώσει την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε «Πιστεύω ότι θα απωθήσουμε αυτές τις επιθέσεις στο νόμισμα. Όπως λέω πάντα, αν θέλει ο Αλλάχ κι αυτό θα μας προσπεράσει. Ας το ξέρουν όλοι αυτό».

Ο Ερντογάν ευαγγελίζεται «νέο οικονομικό μοντέλο» με ανορθόδοξη συνταγή, «ένα εθνικό μοντέλο που δεν έχει σχέση με τις ξένες συνταγές που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία». Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για πέμπτη φορά για την οικονομία την Τετάρτη, και η λίρα υποτιμήθηκε κατά 2,5%.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε «χιλιόχρονο αγώνα» λέγοντας πως «είμαστε στο κατώφλι νέας περήφανης σελίδας της ιστορίας από τη μάχη του Μαντζικέρτ θα αυξήσουμε την απασχόληση». Το οικονομικό μοντέλο δεν βγαίνει, σχολιάζουν οι αναλυτές, ο Ερντογάν επιμένει κι η λίρα πέφτει.

Παράλληλα, υποστήριξε «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα υψηλά επιτόκια είναι μια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, σε αυτό το μονοπάτι».

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ο πληθωρισμός επισήμως το Νοέμβριο ανήλθε στο 21,6% ενώ ο ανεπίσημος υπερβαίνει το 58% σύμφωνα με αναλυτές. Ο βασικός μισθός κατέρρευσε στα 185 ευρώ και η Τουρκία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ είναι πρώτη με διαφορά στην ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 28,8% το Σεπτέμβριο και κατά 27,4% τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Άφαντο το «χρυσό» δελτίο Τζόκερ – Σε απόγνωση ο υπερτυχερός

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Έπεσε στο κενό ενώ επιδιόρθωνε κεραία στην ταράτσα - Νεκρός 65χρονος

Κρούσματα σήμερα: 5.899 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 81 θάνατοι και 709 διασωληνωμένοι