ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα μνήμης του φονικού σεισμού στην Λ' Άκουιλα

Ημέρα μνήμης του φονικού σεισμού στην Λ' Άκουιλα

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες κάτοικοι της Λ'Άκουιλα στο Αμπρούτσο της Ιταλίας, πέρασαν τη νύχτα τους δρόμους της μεσσαιωνικής πόλης, όπου πριν από τρία χρόνια στις 6 Απριλίου, επλήγη από τον Εγκέλαδο.

Στις 03:32 ακριβώς, την ώρα του φονικού σεισμού, στην κεντρική πλατεία της πόλης διαβάστηκαν τα ονόματα των 309 κατοίκων που βρήκαν τραγικό θάνατο, μεταξύ αυτών και το όνομα του Έλληνα φοιτητή Βασίλη Κουφολιά.

Έπειτα από κάθε όνομα ακολουθούσε ένα χτύπημα της καμπάνας της Εκκλησίας των Αγίων Ψυχών.

Στην πορεία έλαβαν μέρος οι γονείς οκτώ φοιτητών που καταπλακώθηκαν κάτω από τόνους ερειπίων, όταν κατέρρευσε η φοιτητική εστία της πόλης.

Κρατούσαν πανό με τις φωτογραφίες των παιδιών τους και τη φράση "είναι λυπηρό να διαβάζεις στα μάτια του μπαμπά και της μαμάς τη βεβαιότητα ότι ούτε και απόψε δεν θα γυρίσω σπίτι".

Να σημειωθεί πως η ανοικοδόμηση της πόλης που είχε υποσχεθεί ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν υλοποιήθηκε.

Περίπου 22 χιλιάδες άτομα εξακολουθούν να ζούν μακριά από τις κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες τους, εκατοντάδες είναι τα κτίρια που συνεχίζουν να είναι χωρίς σκεπή, ενώ σε ό,τι αφορά στα συντρίμμια, έχει καθαριστεί μόνο ένα 5% του συνολικού τους όγκου.

Στο κέντρο της πόλης απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος.

Ο λόγος που η ανοικοδόμηση έχει μείνει στα χαρτιά οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και στην πολιτική αμέλεια.

«Η παρουσία μας εδώ αποτελεί πράξη μνήμης, αλλά και αγανάκτησης. Θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους ότι κάτι δε λειτούργησε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, μέχρι να καταφέρουμε να ανοίξουμε ξανά τα σπίτια μας» δήλωσε μια από τις κατοίκους της πόλης.