ΚΟΣΜΟΣ

Τόνγκα ηφαίστειο: Τσουνάμι και στην Ιαπωνία - Πλημμύρες, στάχτη και σκηνικό καταστροφής

H έκρηξη ηφαιστείου στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα
H έκρηξη ηφαιστείου στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα
ΑΡ

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζει η Τόνγκα μετά το τσουνάμι ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αναφορές για θύματα

Τεράστια κύματα που προκάλεσε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Τόνγκα έχουν πλημμυρίσει τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, όπου ολόκληρες πόλεις έχουν πλημμυρίσει με νερό και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κύριο νησί μπορεί να καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έκρηξη δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε υψηλότερα σημεία καθώς πλημμύρες ύψους ενός μέτρου έπληξαν τις παράκτιες περιοχές και όχι μόνον, ενώ ο ουρανός σκοτείνιασε από στάχτη. Δεν υπήρξαν επίσημες αναφορές για τραυματίες ή θανάτους μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι επικοινωνίες όμως είναι περιορισμένες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι δεν υπάρχει επαφή με παράκτιες περιοχές πέρα ​​από την πρωτεύουσα, Νουκουαλόφα. «Η πόλη καλύπτεται από πυκνούς λόφους ηφαιστειακής σκόνης, αλλά κατά τα άλλα οι συνθήκες είναι ήρεμες και σταθερές» είπε «Δεν έχουμε λάβει ακόμη νέα από άλλες παράκτιες περιοχές», πρόσθεσε ωστόσο.

Επηρεάστηκαν οι επικοινωνίες

Ο Άρντερν είπε ότι το κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνίας επηρεάστηκε, πιθανότατα λόγω απώλειας ρεύματος. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σε ορισμένες περιοχές στα νησιά και τα κινητά τηλέφωνα άρχιζαν σιγά σιγά να λειτουργούν, πρόσθεσε. Η ανώτατη επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα είχε πει ότι το τσουνάμι έχει προκαλέσει ζημιές σε σκάφη, καταστήματα και άλλες υποδομές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τόνγκα πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση και ζήτησε βοήθεια. Η Αυστραλία θα στείλε αεροσκάφος παρακολούθησης στην πληγείσα περιοχή τη Δευτέρα.

Καθώς το τσουνάμι χτύπησε το Σάββατο, ένα βίντεο που γυρίστηκε από την οροφή ενός κτιρίου στην ακτή έδειχνε μεγάλα κύματα να παραβιάζουν το παράκτιο τείχος με διαφορά δευτερολέπτων, ενώ ένα άλλο βίντεο δείχνει ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο. Συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν. «Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Σάνια Ρουγκιέρο, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρωτεύσασα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.

«Οι πόρτες και τα παράθυρά μου έτρεμαν πολύ. Και στο δικό μου σπίτι δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλα. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους», δήλωσε η Ρουγκιέρο. Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο.

Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. «Είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια», δήλωσε η Ρουγκιέρο.

Οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την έκρηξη του ηφιαστείου.

Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι, σύμφωνα με το NHK. Η προειδοποίηση περιελάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Θεσσαλονίκη: Η καταγγελία βιασμού έφερε σάλο κι αποκαλύψεις στα social media - Διάψευση του 27χρονου

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε για την υπόθεση της 24χρονης και αποκάλυψε ποιος διέρρευσε το δικό της βίντεο!