ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ιστορική χιονοθύελλα «σφυροκοπά» την ανατολική ακτή - Επικίνδυνες συνθήκες στη Νέα Υόρκη

Σφοδρή κακοκαιρία απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Σφοδρή κακοκαιρία απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
A.P

«Απειλητικές για τη ζωή» συνθήκες επικρατούν στη Νέα Υόρκη καθώς πρωτοφανείς χιονοθύελλες πλήττουν ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο «χιονιάς» ακύρωσε χιλιάδες πτήσης σε όλη την περιοχή, ενώ και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Βοστώνης και Ουάσιγκτον σταμάτησαν. Ορισμένες πολιτείες μάλιστα επέβαλαν υποχρεωτική απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Πάνω από 60 εκατοστά χιονιού έπεσαν σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ καθώς η Νέα Υόρκη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από «ιστορικές» χιονοθύελλες που έπληξαν την περιοχή. Η εμβληματική Times Square στη Νέα Υόρκη καλύφθηκε από χιόνι καθώς η χειμερινή καταιγίδα πλήττει με σφοδρότητα το «Μεγάλο Μήλο»

Το πανίσχυρο σύστημα norEaster, που είναι σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή αυτή την εποχή, έχει πλημμυρίσει τις ακτές και έχει αποκλείσει δρόμους σε 10 πολιτείες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο πέρασμά του. Σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι, μετά τις προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τους αγοραστές να συνωστίζονται σε παντοπωλεία και να προμηθεύονται τα απαραίτητα πριν από την καταιγίδα.

Αρκετές πολιτείες κήρυξαν καταστάση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στην καταιγίδα, με τις παράκτιες περιοχές σε όλη τη Μασαχουσέτη να δέχονται μεγάλο πλήγμα, καθώς το κέντρο της καταιγίδας αιωρούνταν ακριβώς ανατολικά της περιοχής του θερέτρου Cape Cod το απόγευμα του Σαββάτου.

Στη Νέα Υόρκη, η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν μέσα, προειδοποιώντας για ριπές ανέμου και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μετά το πέρασμα της καταιγίδας. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταιγίδα, πολύ σοβαρή. Ετοιμαζόμασταν για αυτό. Θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή», είπε.

Xιονισμένο τοπίο στο ΜέριλαντΑ.Ρ

«Είναι δυνατοί άνεμοι, σφοδρή χιονόπτωση, συνθήκες χιονοθύελλας - όλα τα στοιχεία ενός κλασικού nor'easter». Η Βοστώνη προετοιμάζεται για χιονοπτώσεις που μπορεί να καταρρίψουν ρεκόρ. Ο Αμερικανός μετεωρολόγος Anthony D Torres είπε στο Sky News: «Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά με τόσο μεγάλη ένταση όπως τώρα, συμβαίνουν ίσως μία ή δύο φορές τη δεκαετία. Και αυτή η συγκεκριμένη καταιγίδα, εάν παράξει περισσότερα από 70 εκατοστά χιονόπτωσης στη Βοστώνη, θα είναι η μεγαλύτερη χιονόπτωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ από μία μόνο καταιγίδα στη μητροπολιτική περιοχή της Βοστώνης».

Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη ακυρώσει περισσότερες από 5.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Περισσότερες από 8.500 πτήσεις έχουν καθυστερήσει.t

Tο έστρωσε και στην Times SquareΑ.Ρ

Πάνω από το 90% των δρομολογίων του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης και στο LaGuardia της Νέας Υόρκης καταργήθηκαν, σύμφωνα με την FlightAware. Τα τρένα Amtrak στην πολυσύχναστη διαδρομή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βοστώνης έχουν σταματήσει, με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο Κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ, Νταν ΜακΚι, απαγόρευσε σε όλη την πολιτεία τα αυτοκίνητα να βγαίνουν στους δρόμους, ενώ κάλεσε τα τρακτέρ και τα βαριά οχήματα να μείνουν μακριά από την άσφαλτο προς το παρόν.

«Αυτή η περιοχή έχει συνηθίσει σε έντονες χιονοπτώσεις, αλλά αυτό που την κάνει τόσο επικίνδυνη είναι ο δυνατός άνεμος που έρχεται σε συνθήκες χιονοθύελλας», είπε ο ανταποκριτής του NBC Chris Pollone στη Βοστώνη. «Λένε ότι οι άνθρωποι που είναι στους δρόμους δεν θα μπορούν να δουν τίποτα, και αυτή ειναι πραγματικά μια μέρα για να μείνεις μέσα και να αφήσεις τα εκχιονιστικά να κάνουν τη δουλειά τους»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.