ΚΟΣΜΟΣ

«Bρέχει» ιγκουάνα στη Φλόριντα: Κάνει τόσο κρύο που τα ερπετα πέφτουν από τα δέντρα

Tα παγωμένα ιγκουάνα πέφτουν απο τα δέντρα
Tα παγωμένα ιγκουάνα πέφτουν απο τα δέντρα
ΑΡ

ΗΠΑ: Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντα ότι...παγωμένα ιγκουάνα θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν από τα δέντρα λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών σε όλη την περιοχή.

Οι σαύρες δεν πεθαίνουν, απλώς ακινητοποιούνται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, λέει η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. «Τα ιγκουάνα είναι ψυχρόαιμα. Επιβραδύνουν ή γίνονται ακίνητα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 4-9 Κελσίου», ανέφερε στο Twitter την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. «Μπορεί να πέσουν από τα δέντρα, αλλά δεν είναι νεκρά».

Οι θερμοκρασίες στη Νότια Φλόριντα έφτασαν τους -4 βαθμούς Κελσίου το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας περικυκλώθηκε το Σάββατο από μια θανατηφόρα χειμερινή καταιγίδα που ώθησε πολλές πολιτείες να κηρύξουν καταστάση έκτακτης ανάγκης και οδήγησε στην ακύρωση περισσότερων από 1.400 πτήσεων.

Η ζωολόγος Στέισι Κοέν, ειδικός στα ερπετά στο ζωολογικό κήπο Palm Beach στη Φλόριντα, εξήγησε το φαινόμενο στον τηλεοπτικό σταθμό WPBF. «Το σώμα τους ουσιαστικά αρχίζει να κλείνει όταν χάνουν τις λειτουργίες τους και έτσι βρίσκονται στα δέντρα στα κλαδιά και κοιμούνται και μετά επειδή κάνει τόσο κρύο, χάνουν την ικανότητα να κρέμονται και μετά πέφτουν από τα δέντρα

Τα περισσότερα από τα ερπετά πιθανότατα επιβιώνουν από την περίοδο ακινητοποίησης, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή για την επιβίωσή τους, πρόσθεσε η ειδικός, θυμίζοντας οτι το ψύχος του 2010 εξάλειψε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού τους.

«Το κρύο είναι πολύ, πολύ απειλητικό για τη ζωή τους γιατί προέρχεται από μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κοντά στον ισημερινό, όπου είναι πάντα πολύ ζεστό», είπε. Τα πράσινα ιγκουάνα δεν είναι εγγενή στη Φλόριντα, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα.

Εισήχθησαν...κατά λάθος ως λαθρεπιβάτες σε φορτηγά πλοία. Μπορεί να ζυγίζουν έως και 7,5 κιλά και να έχουν μήκος πάνω από 1,5 μέτρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.