ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κλείνει εκκρεμότητες στο πλατινένιο Ιωβηλαίο - Η απόφαση να «στέψει» την Καμίλα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κλείνει εκκρεμότητες στο πλατινένιο Ιωβηλαίο - Η απόφαση να «στέψει» την Καμίλα
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η Καμίλα σε παλαιότερο στιγμιότυπο.
AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η πρώτη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που συμπλήρωσε 70 χρόνια στον θρόνο - Οι σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, και αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Ιούλιο - Το «δώρο» της στην Καμίλα - Ποια είναι η δούκισσα της Κορνουάλης που θα γίνει βασίλισσα των Βρετανών 

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ ανήμερα των εορτασμών για τα 70 της χρόνια στον Βρετανικό θρόνο να δώσει το πράσινο φως στην Καμίλα - που επί χρόνια αποτέλεσε το μαύρο πρόβατο της μοναρχίας - να φέρει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς.

elizabeth-kamila.jpg
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο και την Καμίλα σε παλαιότερο στιγμιότυπο.AP

Εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία των εορτασμών, η Bασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την επιθυμία αυτή αφήνοντας πολλούς να εικάζουν ότι η 95χρονη μονάρχης θέλει ίσως να κλείσει όσες εκκρεμότητες μπορεί αφού τα ανοιχτά μέτωπα όταν αυτή εγκαταλείψει τον θρόνο θα... πέσουν στον όχι και τόσο ικανό Κάρολο, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του θεσμού. Θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα η δίκη του πρίγκιπα Άντριου σε σχέση με την υπόθεση Επστάιν και τα απόνερα του Megxit θα συνεχίσουν να... ταρακουνούν το Μπάκιγχαμ.

Σε επιστολή της με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ ανέφερε ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί.

queen.jpg
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα σε παλαιότερο στιγμιότυπο.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Κάρολος και η Καμίλα να λάβουν αντίστοιχη στήριξη.

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», επεσήμανε η Ελισάβετ.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι «τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν».

Η κίνηση της Ελισάβετ αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αποδοχή της θέσης της Καμίλας στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Πώς «σχολίασε» ο βρετανικός Τύπος την κίνηση-έκπληξη της Ελισάβετ

Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε πως η σύζυγος του γιου της, η Καμίλα, θα γίνει βασίλισσα όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός μακρύ δρόμου προς την αποδοχή της Καμίλας από τους Βρετανούς, οι οποίοι για χρόνια την θεωρούσαν υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η Daily Mail, η βρετανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, είχε τίτλο «Η Καμίλα ΘΑ ΓΙΝΕΙ βασίλισσα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση της βασίλισσας «βάζει τέρμα σε χρόνια εικασιών» για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

Η απόφαση της Ελισάβετ, επισημαίνει η ταμπλόιντ, αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για την ακλόνητη στήριξη της βασίλισσας στη νύφη της, αλλά απόδειξη της αγάπης της για τη γυναίκα που έφερε την ευτυχία στον μεγαλύτερο γιο της».

Η συντηρητική εφημερίδα The Sunday Express κάνει λόγο για «ένα δώρο προς τον Κάρολο με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο» της βασίλισσας.

Οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι η κίνηση της βασίλισσας βάζει τέλος «σε χρόνια αμφισβητήσεων και σύγχυσης» για τον ρόλο της Καμίλας όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.

«Ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005», επεσήμανε η εφημερίδα.

Ποια είναι η Καμίλα

Η Καμίλλα, Δούκισσα της Κορνουάλης (γεννημένη Καμίλλα Ρόζμαρυ Σαντ, αργότερα Πάρκερ Μπόουλς, 17 Ιουλίου 1947) είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο παιδί και διάδοχος της Ελισάβετ Β΄. Παρότι η ίδια κατέχει τον τίτλο Πριγκίπισσα της Ουαλίας, προτιμά να χρησιμοποιεί τον τίτλο Δούκισσα της Κορνουάλης, ενώ στη Σκωτία προτιμά να χρησιμοποιεί τον τίτλο Δούκισσα του Ρόθσι. Οι επιλογές της αυτές έγιναν λόγω της ισχυρής σύνδεσης του τίτλου Πριγκίπισσα της Ουαλίας με την πρώτη σύζυγο του Καρόλου, Νταϊάνα.

Η Καμίλλα είναι η πρωτότοκη κόρη του Μπρους Σαντ και της συζύγου του Ρόζαλιντ Κάμπιτ, η οποία ήταν κόρη Βρετανού αριστοκράτη. Μεγάλωσε στο Ανατολικό Σάσσεξ, μια κομητεία της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ενώ εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις που είχαν έδρα το κεντρικό Λονδίνο. Το 1973 η Καμίλλα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά και πέντε εγγόνια. Το 1995, λίγο μετά την συνταξιοδότησή του από το στρατό, ο γάμος τους λύθηκε με διαζύγιο.

Για πολλά χρόνια η Καμίλλα και ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχαν μια αντιφατική σχέση, η οποία είχε τύχει μεγάλης δημοσιότητας από τον τύπο. Μετά το θάνατο της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας, σε τροχαίο το 1997, ο Κάρολος θα εμφανίσει πλέον δημόσια την Καμίλλα ως σύντροφό του. Το 2005 το ζευγάρι θα παντρευτεί σε ένα κλειστό πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Ουίνδσορ, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ο θρησκευτικός τους γάμος που θα τον τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερυ, Ρόουαν Ουίλλιαμς.

Ως δούκισσα της Κορνουάλης η Καμίλλα βοηθάει τον πρίγκιπα της Ουαλίας στα επίσημα καθήκοντά του. Είναι επίσης προστάτιδα και πρόεδρος σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις, ενώ έχει αναλάβει δράση και έχει ευαισθητοποιηθεί σε τομείς όπως η ασθένεια οστεοπόρωση, το πρόβλημα των βιασμών και της σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και θέματα παιδείας, για τα οποία έχει επαινεθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιορτάζει 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο - Τα ρεκόρ, οι «πρωτιές» και οι κρίσεις

Βρετανία: Τι θα συμβεί αμέσως μόλις πεθάνει η Ελισάβετ - «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»