ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος να αναλάβει πρόεδρος ο Ολάντ

Έτοιμος να αναλάβει πρόεδρος ο Ολάντ

«Έτοιμος να αναλάβει πρόεδρος» δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν φαβορί για το Μέγαρο των Ιλισίων Πεδίων, ο Ολάντ χαρακτηρίζει «πολιτικό και ηθικό λάθος» το να φαντάζεται κανείς ότι έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές. «Όμως, υποθέτω, είμαι έτοιμος να αναλάβω την προεδρία της Γαλλίας! Τα μέλη της ομάδας μου επίσης, οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ήδη συνταχθεί. Δεν πρόκειται για μια πρόωρη κίνηση, αλλά για ένα καθήκον» τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Journal du dimanche.

Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή υποψήφιο το θέμα δεν είναι μόνον η τιμωρία ενός απερχόμενου προέδρου αλλά να επιτευχθεί η «ανόρθωση της χώρας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή».

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, Ολάντ και Σαρκοζί έρχονται στα ίδια επίπεδα στον πρώτο γύρο, αλλά ο σοσιαλιστής υποψήφιος κερδίζει τις εκλογές στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό από 54 ως 56%.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολάντ ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να είναι «πρόεδρος από λάθος», εκλεγόμενος λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών για το Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας: «η χώρα μας δεν περιμένει την αποχώρηση ενός προέδρου, αλλά τον ερχομό ενός άλλου».

Επίσης, επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, ώστε να προστεθεί και η αναπτυξιακή διάσταση.