ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά τανκς στο Ντονέτσκ, κυρώσεις και καταδίκες από τη Δύση - Ο πλανήτης στο «κόκκινο»

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία
Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία
ΑP

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Άμεση ήταν η απάντηση της Δύσης στην αιφνιδιαστική απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι επόμενες ώρες θα ειναι κρίσιμες και ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης.

Η κίνηση της Ρωσίας είναι μία «προβλεπόμενη, επαίσχυντη πράξη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τις αυτονομιστικές περιοχές που «ελέγχονται από τους δικούς της πληρεξούσιους», τις ομάδες ανταρτών δηλαδή που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες» είπε απο την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Μάλιστα, επανέλαβε την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Η λέξη «περαιτέρω» αναφέρεται στις ενέργειες της Ρωσίας το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία

«Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί» εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Περιέγραψε την εντολή της Ρωσίας για ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία ως «ανοησία» -την ίδια λέξη που χρησιμοποίησε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον. «Ξέρουμε τι είναι πραγματικά», είπε.

Σοκ και αποφασιστικότητα στους δρόμους του Κιέβου

Καθώς η είδηση για τις εξελίξεις στο Ντονμπάς κυκλοφόρησε στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν δύσπιστοι. Κάποιοι ωστόσο δήλωσαν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους εάν χρειαστεί.

«Είμαι πολύ σοκαρισμένος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 22χρονος μάγειρας με καταγωγή από το Ντόνετσκ. Ο Aρτεμ Ιβατσένκο περιέγραψε την απόφαση αναγνώρισης ως την «πιο τρομακτική είδηση» που άκουσε από τότε που εγκατέλειψε την περιοχή το 2014.

«Μένω εδώ, έχασα ήδη ένα κομμάτι της πατρίδας μου, μου το πήραν, οπότε θα το προστατέψω», πρόσθεσε. Η Μαρία Λεβτσίσνια, κάτοικος του Κιέβου, είπε στο Associated Press: «Γιατί η Ρωσία να αναγνωρίσει [τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες]; Εάν οι γείτονες έρθουν σε εσάς και πουν: Αυτό το δωμάτιο θα είναι δικό μας», θα σας ενδιεφερε η γνώμη τους ή όχι; Είναι το διαμέρισμά σου και θα είναι πάντα το διαμέρισμα σου». τόνισε.

«Αφήστε τους [Ρώσους] να αναγνωρίσουν ό,τι θέλουν. Αλλά κατά την άποψή μου, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόλεμο, γιατί οι κανονικοί άνθρωποι θα πολεμήσουν για τη χώρα τους», πρόσθεσε

Η πρόκληση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες με διάταγμά του.

Οι αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αναγνωρίζονται πλέον από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες οντότητες και η Ρωσία αποκτά το δικαίωμα να στείλει στην περιοχή στρατεύματα και οπλισμό και να δημιουργήσει βάσεις, σύμφωνα με αντίγραφο συμφωνίας που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα..

Η Ρωσία και οι αποσχισθείσες περιοχές σχεδιάζουν επίσης να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και προστασία των συνόρων, σύμφωνα με νομοσχέδια που θα εξετάσει η Κάτω Βουλή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας σήμερα Τρίτη (22/2), αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στο μαραθώνιο διάγγελμά του, ο Πούτιν επανέλαβε πως περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με γενοκτονία, εννοώντας τους κατοίκους στην περιοχή Ντονμπάς και χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση. Στην έναρξη του διαγγέλματός του, ο Πούτιν έκανε μια μακρά ιστορική αναδρομή και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας», αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης ότι αμερικανικά drones επιδίδονται σε συνεχή κατασκοπεία της Ρωσίας, ενώ υποστήριξε πως η δημιουργηθείσα κατάσταση αποτελεί κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ειρήνη και τη διπλωματία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε τηλεοπτική ομιλία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αποκλείοντας κάθε εδαφική παραχώρηση και κάνοντας έκκληση για ειρήνη. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και τη διπλωματία, ενώ περιέγραψε τις ενέργειες της Ρωσίας ως παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στον ειρηνικό και διπλωματικό δρόμο. Είμαστε στη γη μας. Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν, δεν θα παραχωρήσουμε τίποτα σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι Φεβρουάριος του 2014, αλλά Φεβρουάριος του 2022. Είναι μια διαφορετική χώρα. Υπάρχει διαφορετικός στρατός. Υπάρχει ένας μόνο στόχος: η ειρήνη» πρόσθεσε .

Και είπε ότι η Ουκρανία αναμένει «σαφή και αποτελεσματικά» βήματα από τους συμμάχους της για να δράσουν κατά της Ρωσίας, ενώ ζητά έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τέλος τη Ρωσία ότι κατέστρεψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, αναφέρει το Reuters.

Λιθουανία:Ο Πούτιν θα έκανε τον «Κάφκα και τον Όργουελ να ντρέπονται»

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε δήλωσε ότι η κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αυτονομιστικές περιφέρειες στην Ουκρανία θα προκαλούσε ντροπή ακόμη και στον «Κάφκα και τον Όργουελ».

Ο Πούτιν θα τους προκαλούσε αμηχανία όπως είπε, σημειώνοντας ότι «δεν έχει όρια η φαντασία του δικτάτορα, δεν υπάρχουν όρια στο χαμηλό επίπεδο, στα κραυγαλέα ψέματα και στις κόκκινες γραμμές. Αυτό που είδαμε μπορεί να φαίνεται σουρεαλιστικό για τον δημοκρατικό κόσμο. Αλλά ο τρόπος που θα ανταποκριθούμε θα μας καθορίσει για τις επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, έγραψε επίσης στο Twitter ότι η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία «αποδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο και τους καταστατικούς χάρτες του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «πρέπει να αναγνωριστεί για αυτό που είναι: ένα κράτος εκτός διεθνών κανόνων και πολιτισμένων κανόνων» και κάλεσε τα άλλα έθνη να απαντήσουν με κυρώσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κένυα και τη Γκάνα τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ειρήνη και τη διπλωματία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο, η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ.

Αναφερόμενη στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Πούτιν, είπε ότι τα λόγια του ισοδυναμούσαν με μια «σειρά εξωφρενικών, ψευδών ισχυρισμών» που είχαν στόχο «να δημιουργήσουν πρόσχημα για πόλεμο». Ο Πούτιν θέλει να ταξιδέψει πίσω σε μια εποχή που οι αυτοκρατορίες κυβερνούσαν τον κόσμο. Δεν είναι το 1919», πρόσθεσε. Η μόνιμη εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Ντάμ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, τόνισε τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο μιας πιθανής εισβολής.

Οι ενέργειες που επέλεξε η Ρωσία σήμερα θα έχουν σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες. Πρώτον, στην ανθρώπινη ζωή. Μια εισβολή στην Ουκρανία απελευθερώνει τις δυνάμεις του πολέμου, του θανάτου και της καταστροφής στον λαό της Ουκρανίας», είπε. Επιδιώκοντας να επανασχεδιάσει τα σύνορα με τη βία, οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν κατάφωρη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο».

Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια αποκάλεσε τις προηγούμενες δηλώσεις «άμεση λεκτική επίθεση» και είπε ότι δεν θα μείνουν «αναπάντητες». Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή «ώθησε» την Ουκρανία προς τη σύγκρουση και κατηγόρησε άλλα έθνη ότι παραβλέπουν δεινά στο Ντονμπάς.

«Οι περισσότεροι από εσάς δεν βρήκατε θέση για τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους του Ντονμπάς... Οι δυτικοί συνάδελφοί μας στριμώχνουν χωρίς ντροπή όπλα στην Ουκρανία». «Το να επιτρέψουμε ένα νέο λουτρό αίματος στο Ντονμπάς είναι κάτι που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε» τόνισε.

Τέλος, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σετγκέι Κισλίτσια πήρε θέση, επιμένοντας ότι τα σύνορα της χώρας του παραμένουν «αμετάβλητα» παρά τις ενέργειες της Ρωσίας. «Τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας είναι και θα παραμείνουν αμετάβλητα» τόνισε, καλώντας τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση για την αναγνώριση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Καταδικάζουμε την εντολή να αναπτυχθούν επιπλέον ρωσικά στρατεύματα κατοχής στα εδάφη στην Ουκρανία. Απαιτούμε άμεση και πλήρη επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι άρρωστα. Αυτό είναι γεγονός. Έχουν πληγεί από τον ιό που εξαπλώθηκε από το Κρεμλίνο. Θα υποκύψουν σε αυτόν τον ιό;»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία