ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν

ΝΑΤΟ: Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν

Η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν ανήμερα της εορτής του Πάσχα και οι πολλαπλές επιθέσεις στη Καμπούλ, δεν πτοούν το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν εξετάζεται η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη χώρα.

Οι επιθέσεις «δεν ήταν οι πρώτες και δεν προβλέπω να είναι οι τελευταίες», δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Δεν θα αλλάξουν τη στρατηγική της μετάβασης, τους στόχους του χρονοδιαγράμματος», που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η ίδια.

Η διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών προβλέπει την αποχώρηση των μάχιμων μονάδων της ISAF μέχρι το τέλος του 2014, όταν ο αφγανικός στρατός θα αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων.

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε συνεχώς προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια», είπε η Λουνγκέσκου, χαρακτηρίζοντας ως «εντυπωσιακή» την πρόοδο, που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αφγανικές δυνάμεις.

«Είναι επαγγελματίες, ικανοί και πλήρως αποφασισμένοι να αναλάβουν την ασφάλειας της χώρας τους. Διαπιστώσαμε τη δέσμευση αυτή το σαββατοκύριακο», σημείωσε η ίδια.