ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηχούν σειρήνες αυτή τη στιγμή στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηχούν σειρήνες αυτή τη στιγμή στο Κίεβο
Σε έκτακτη ανάγκη το Κίεβο.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά  -Ηχούν σειρήνες στο Κίεβο

Με τις ρωσικές δυνάμεις να επελαύνουν προς το Κίεβο και να έχουν εξαπολύσει 200 επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία από το πρωί, οι σειρήνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν ξανά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να "εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου" της.

Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της, λέει το ΝΑΤΟ

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση», επισημαίνει το NAC.

«Αυτή η ανανεωμένη επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας», επισημαίνει το NAC και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ στέκεται «στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε πάντα την πλήρη υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων».

Η δήλωση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου, αναφέρει επίσης τα εξής:

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό παραβιάζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία. Οι Σύμμαχοι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτή την παράνομη αναγνώριση.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία με τον πιο έντονο τρόπο να γυρίσει πίσω από το μονοπάτι της βίας και της επιθετικότητας που επέλεξε. Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

«Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν τη διπλωματία και τον διάλογο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων, και έκαναν πολλές ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποδώσει. Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα.

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά.

«Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον.»

O Ζελένσκι συγκρίνει τη Ρωσία με τη «ναζιστική Γερμανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της «ναζιστικής Γερμανίας» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε στο Facebook.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν» στους δρόμους για να «διαμαρτυρηθούν κατά αυτού του πολέμου».

Εξάλλου κάλεσε τους Ουκρανούς να ενταχθούν στις μονάδες εδαφικής άμυνας.

«Αυτοί που έχουν εμπειρία μάχης και μπορούν να ενταχθούν στην άμυνα της Ουκρανίας θα πρέπει να παρουσιαστούν σε κέντρα στρατολόγησης του υπουργείου Εσωτερικών», συνέχισε.

Ρωσία: Παράλληλα με την εισβολή εξαπέλυσε και σφοδρή κυβερνοεπίθεση σε ουκρανικές τράπεζες

Ταυτόχρονα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε εξέλιξη βρίσκονται κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα και έχουν ως στόχο τις τράπεζες της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή τα Ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται μήπως αυτές οι επιθέσεις επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη, με την ΕΕ να ανακοινώνει ότι στέλνει άμεσα στην χώρα ομάδα ειδικών για την κυβερνοάμυνα.

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει περίπου ένα μήνα πριν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει εξαπολύσει σκληρές κυβερνοεπιθέσεις ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Δύση.

«Βρισκόμαστε σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής», ανέφερε η βρετανική Lloyds, μέσω του διευθύνων συμβούλου, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και στελέχη του βρετανικού τραπεζικού κλάδου.

Ως βρετανική εταιρεία, η Lloyds δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στη Ρωσία, παρόλα αυτά εντείνει τους ελέγχους της και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, πρόσθεσε.

«Προφανώς είναι πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Όπως και τα άλλα ιδρύματα οικονομικών υπηρεσιών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν είχε δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως γνωστή από ρεπορτάζ του Reuters που επικαλούταν αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.

Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν τότε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζητά σύγκληση της Ατλαντικής Συμμαχίας ο Μακρόν

Ουκρανία: Οικογένεια στο Χάρκοβο προσεύχεται για τη ζωή της στη μέση του δρόμου