ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της αποτυχίας των ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της αποτυχίας των ΗΠΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσω Κίνας προσπάθησαν ανεπιτυχώς οι ΗΠΑ να σταματήσουν την ρωσική εισβολή
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσω Κίνας προσπάθησαν ανεπιτυχώς οι ΗΠΑ να σταματήσουν την ρωσική εισβολή

Σε μια αποκάλυψη για το πώς φτάσαμε στον πόλεμο στην Ουκρανία προχωρούν οι New York Times οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ξόδεψε τρεις μήνες προσπαθώντας να πείσει την Κίνα να μιλήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον αποτρέψει από το να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία καθώς το Πεκίνο ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι οι δικές του μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν πειστεί ότι επίκειται ρωσική επίθεση και η εκτίμησή τους ήταν ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΝΥΤ αναφέρουν, δε, ότι μετά από μια επαφή Αμερικανών και Κινέζων, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το Πεκίνο είχε μοιραστεί πληροφορίες με τη Μόσχα ενημερώνοντας τους Ρώσους ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια.

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα μετά την έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε ερωτηθεί για το αν συνεργάζεται με την Κίνα για να απομονώσει την Ρωσία με τον ίδιο να απαντά ότι «δεν είμαι έτοιμος να το σχολιάσω αυτό αυτή τη στιγμή».

Τον Νοέμβριο η πρώτη προσέγγιση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times η πρώτη προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Πεκίνο έγινε τον Νοέμβριο μετά την τηλεδιάσκεψη του Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Μετά τη συνομιλία αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν για το αν η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει ζήτημα το οποίο οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από κοινού.

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους ήταν σκεπτικοί αλλά υπήρχαν και κάποιοι που θεώρησαν ότι αξίζει να γίνει οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση, είπε αξιωματούχος στους New York Times.

Ακολούθησε μερικές ημέρες αργότερα μια συνάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου με τον Κινέζο πρεσβευτή στις ΗΠΑ. Στα 90 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τον Κινέζο διπλώματη για τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας για περικύκλωση της Ουκρανίας από ρωσικά στρατεύματα. Του είπαν, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων αν η Ρωσία εισβάλλει προειδοποιώντας ότι αυτές θα είναι βαρύτερες από αυτές του 2014 και την περίπτωση της Κριμαίας.

Κατά το δημοσίευμα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν με τον Κινέζο πρεσβευτή στις ΗΠΑ τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Με τον Κινέζο διπλωμάτη μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, η οποία, όμως, τον άκουσε να συνεχίζει να εκφράσει σκεπτικισμό για τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών προσθέτοντας ότι η Μόσχα είχε βάσιμους λόγους να ανησυχεί για την ασφάλειά της.

Τηλεφωνική επαφή με τους Κινέζους είχε τον Ιανουάριο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του ενώ η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε τη Δευτέρα όταν, δηλαδή, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, όμως, όπως σημειώνουν οι New York Times, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό καθώς ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάτισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Ουκρανία - Ραγδαίες εξελίξεις: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν