ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα νύχτα πολιορκίας για το Κίεβο - Ρωσική φάλαγγα κυκλώνει την πρωτεύουσα (pics)

Ουκρανία: Ρωσική φάλαγγα κυκλώνει το Κίεβο
Δορυφορικές εικόνες
AP

Maxar: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κινούνται κοντά στο Κίεβο

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία είπε ότι θα έχουν πλήρη αμνηστία και χρηματική αποζημίωση αν εθελοντικά παραδώσουν τα όπλα τους.

«Όσοι από εσάς δεν θέλετε να γίνετε δολοφόνοι και να πεθάνετε, μπορείτε να σώσετε τους εαυτούς σας» ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν ακόμη να περάσουν στην Πολωνία

Σχεδόν 327.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή. Το χάος των πρώτων ημερών έχει κοπάσει, όμως χιλιάδες Ουκρανοί περιμένουν ακόμη για να διασχίσουν τα σύνορα. Ο φόβος του πολέμου, τον οποίο δεν περίμεναν ότι θα συμβεί, αλλά και η αλληλεγγύη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ τους.

Στην περιοχή του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, επικρατούσε σήμερα πολικό ψύχος. Από το Τβίργια, ένα χωριουδάκι απ’ όπου περνάει ο δρόμος που οδηγεί στην Πολωνία, η απόσταση είναι μόλις 24 χιλιόμετρα μέχρι το μεθοριακό φυλάκιο του Σεγκίνι. Εκεί, στο Τβίργια, τελειώνει η ουρά των αυτοκινήτων στα οποία επιβαίνουν σχεδόν μόνο γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν, με αργό ρυθμό, στα σύνορα. Κάποια σκουπίδια και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα μαρτυρούν ότι η ουρά εκτεινόταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέλος η συνεργασία UEFA με Gazprom - «Έσπασε» «χρυσό» deal 40.000.000 ευρώ