ΚΟΣΜΟΣ

Capital controls ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Capital controls ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός
Capital controls ανακοίνωσε η Ρωσία
AP

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης». «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι σίγουρος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τις εργασίες τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στη ρητορική ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν είπε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Οι ρωσικές Αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη. Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο αριθμός και η συστημική φύση των ιδρυμάτων που επιλέχθηκαν για τις κυρώσεις που σχετίζονται με το SWIFT εξακολουθούν να έχουν σημαντική σημασία και αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και στην ευρύτερη οικονομία.

Το IIF υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας καταθετικές εκροές και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξάνει τα επιτόκια και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο τρέμει τη ρωσική φάλαγγα των 64χλμ που κινείται προς την πόλη