ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» μετά τη συνάντηση στην Αττάλεια - Τι δήλωσαν Λαβρόφ, Κουλέμπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» μετά τη συνάντηση στην Αττάλεια - Τι δήλωσαν Λαβρόφ, Κουλέμπα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σεργκέι Λαβρόφ και Ντίμτρο Κουλέμπα με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος μετά τη συνάντησή της στην Αττάλεια
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σεργκέι Λαβρόφ και Ντίμτρο Κουλέμπα με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος μετά τη συνάντησή της στην Αττάλεια

Σε «ναυάγιο» φαίνεται ότι κατέληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας όπως προέκυψε από τις ξεχωριστές δηλώσεις τόσο του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, όσο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια.

Οι δηλώσεις Κουλέμπα

Σύμφωνα με τον κ. Κουλέμπα οι συζητήσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα τόσο για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους όσο και για την κατάπαυση του πυρός.

«Ήρθα με σκοπό ανθρωπιστικό για να συμφωνήσουμε για ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαριούπολη για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή και έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Δυστυχώς ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για το θέμα αυτό το οποίο θα θέσει στις αρμόδιες αρχές» είπε αρχικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Συζητήσαμε για την κατάπαυση πυρός, δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι τις αποφάσεις πρέπει να πάρουν άλλοι στη Ρωσία γι αυτό το θέμα» πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διπλωματία αλλά και έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο αν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν το επιθυμεί« συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο να ακούει τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί ανθρωπιστική λύση. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε συζήτηση σε αυτό το φόρουμ που θα μας φέρει κάποια λύση» κατέληξε ο Κουλέμπα.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

«Μιλήσαμε για ανθρωπιστικά θέματα και για το πώς μπορεί να διευκολυνθεί η απομάκρυνση αμάχων και είπαμε ξανά ότι οι εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ασπίδες και ξέρουμε και την προπαγάνδα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης» είπε από την πλευρά του ο κ. Λαβροφ.

«Η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουμε διαδρόμους διαφυγής όσο χρειάζεται πράγμα που εξαρτάται από αυτούς οι οποίοι ελέγχουν αυτές τις περιοχές» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις στη Λευκορωσία για τις οποίες είπε ότι «η Ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και η ουκρανική πλευρά πήρε τις προτάσεις στο Κίεβο για να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες και απτές απαντήσεις».

Ερωτηθείς για κατάπαυση πυρός είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται και ο πρόεδρος λένε ότι αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. «Ο δυτικοί φίλοι μας έχουν αντιδράσει πολύ άσχημα και με πολύ επικίνδυνο τρόπο» συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά σε «προσφορά θανατηφόρων όπλων σε μαχητές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες φορητές ρουκέτες»

«Θα θέλαμε να λήξει η τακτική των απειλών στη Ρωσία. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για τη Ρωσία και την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Λαβρόφ ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε άλλη χώρα» και συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε επιτεθεί ούτε και στην Ουκρανία αλλά αντιδράσαμε σε άμεσο κίνδυνο για τη Ρωσία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την επίθεση στη Μαριούπολη το απόγευμα της Τετάρτης, λέγοντας ότι «γνωρίζαμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε εγκαταλειφθεί και στη συνέχεια το είχαν καταλάβει οι ακραίοι εθνικιστές που χρησιμοποιούσαν έγκυες και μωρά ως ασπίδα προστασίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να μην είναι ποτέ ξανά εξαρτώμενη από τη Δύση λέγοντας ότι τα ρωσικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα έχουν ποδοπατηθεί από τις χώρες της Δύσης, ότι η χώρα του θα αντέξει την κρίση και ότι η Ουκρανία φαίνεται να θέλει συναντήσεις μόνο για χάρη των συναντήσεων.

«Θέλουμε μια Ουκρανία φιλική και αποστρατικιοποιημένη που δεν θα αποτελεί κίνδυνο για εμάς, όπου δεν θα υπάρχει ένα κράτος Ναζί, όπου δεν θα απαγορεύεται η ρωσική γλώσσα και η ορθόδοξη θρησκεία» πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία για το Τσέρνομπιλ - Στέλνει ειδικούς τεχνικούς η Λευκορωσία

Ρωσία: Στα ουκρανικά εργαστήρια έκαναν πειράματα με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας

Σχετικές ειδήσεις