ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ για τον εφοδιασμό της ρωσικής αγορά

Λευκορωσία: Συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ για τον εφοδιασμό της ρωσικής αγορά
Την πληροφορία για τη συμφωνία, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο Belta.
AP - Nariman El-Mofty

Λευκορωσία: Συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ για τον εφοδιασμό της ρωσικής αγοράς με τρόφιμα, εφόσον χρειαστεί.

Η Λευκορωσία θα εφοδιάζει την Ρωσία, με τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε περίπτωση που η χώρα σημειώσει έλλειψη. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι το σκληρό σιτάρι και το σπορέλαιο. Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να αντιμετωπιστούν οι δυτικές κυρώσεις. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο Belta.

Οι δύο σύμμαχοι είναι επίσης κοντά σε μια συμφωνία για την τιμή της ενέργειας, πρόσθεσε το πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Στις 11 Μαρτίου Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν λαμβάνοντας από κοινού μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 2,2% την πρώτη εβδομάδα της εισβολής, με τα τρόφιμα να ακριβαίνουν επικίνδυνα. Ορισμένα καταστήματα περιορίζουν την πώληση βασικών προϊόντων, μετά από αναφορές για αισχροκέρδεια.

Επιπλέον είναι πιθανό να σημειωθούν προβλήματα και στις πωλήσεις φαρμάκων καθώς μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αναστέλλουν τις υπηρεσίες τους οι προμήθειες θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα πολλοί λιανοπωλητές να αυξήσουν τις τιμές τους. «Το φαγητό δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα γίνει πιο ακριβό. Πόσο πιο ακριβό, δεν μπορώ να φανταστώ - και φοβάμαι να το σκεφτώ», λέει η Ντάρια, κάτοικος Μόσχας.

Ένας πολίτης της ΕΕ που ζει και εργάζεται στη Μόσχα, ο Ίαν, είπε: «Στις 20 Φεβρουαρίου παρήγγειλα είδη παντοπωλείου για 5.500 ρούβλια [περίπου 57 δολάρια] και τώρα το ίδιο καλάθι κοστίζει 8.000 ρούβλια. Η τιμή του γάλακτος έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Οι τιμές της ζάχαρης και των δημητριακών ήταν ήδη περίπου 20% υψηλότερες αυτόν τον Φεβρουάριο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ορισμένοι λιανοπωλητές συμφώνησαν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε ορισμένα βασικά προϊόντα στο 5%. Άλλοι περιορίζουν την ποσότητα των βασικών προϊόντων όπως αλεύρι, ζάχαρη και λάδι που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή