ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ - Θα λάβει μέρος σε σύνοδο για το Αφγανιστάν

O Σεργκέι Λαβρόφ
O Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Κίνα για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Ο Λαβρόφ θα λάβει μέρος σε δύο πολυεθνικές συναντήσεις για το Αφγανιστάν. Eίναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα αφότου άρχισε η επέμβαση του ρωσικού Στρατού στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την εισβολή, ενώ αντίθετα επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ έφθασε στην πόλη Τουνσί, στα ανατολικά της χώρας, όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη (31/3) Σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάγνκ Γι θα εκπροσωπήσει την Κίνα και ο διορισμένος από τους Ταλιμπάν υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί, θα εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν στην περιφερειακή συνάντηση. Το Κατάρ και η Ινδονησία θα παρευρεθούν ως φιλοξενούμενοι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης σε ξεχωριστή συνάντηση της «Διευρυμένης Τρόικας» με ειδικούς απεσταλμένους για το Αφγανιστάν από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν που κατέλαβε την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, αλλά απέφυγε τη σκληρή κριτική των ΗΠΑ και άλλων. Κράτησε την πρεσβεία της στην Καμπούλ ανοιχτή και επίσης δεν έχει σχολιάσει την κίνηση των Ταλιμπάν να περιορίσουν την εκπαίδευση των κοριτσιών και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κίνα μοιράζεται σύνορα περίπου 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, σε ορεινή περιοχή με μεγάλο υψόμετρο. Το Πεκίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μετατραπεί σε βάση για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, της εθνότητας που αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην αχανή κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για πολίτες από «μη φιλικές χώρες»