ΚΟΣΜΟΣ

Θα μπορούσε η Nasa να προκαλέσει «εισβολή εξωγήινων»; Ο συναγερμός των επιστημόνων

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για το σχέδιο της NASA
Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για το σχέδιο της NASA
ΑP

Το σχέδιο της ΝΑSA να «μεταδόσει» τη θέση της Γης στο διάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει ακούσια επαφή με άγνωστους πολιτισμούς, προειδοποιούν επιστήμονες της Οξφόρδης

Η NASA σχεδιάζει να μεταδώσει πληροφορίες για τη Γη και την ανθρωπότητα στον εξωτερικό γαλαξία. Το μήνυμα θα σταλεί σε ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να κατοικούν εξωγήινοι πολιτισμοί σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Eρευνητές της Οξφόρδης ωστόσο προειδοποιούν ότι ένας εχθρικός πολιτισμός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες. «Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα», λέει ο Tόμπι Όρντ. Το δυαδικά κωδικοποιημένο μήνυμα «Beacon In The Galaxy» θα μεταδώσει πληροφορίες σχετικά με το ηλιακό σύστημα, την επιφάνεια της Γης και την ανθρωπότητα σε ένα τμήμα του Γαλαξία που προσδιορίζεται ως το πιο «πιθανό σπίτι εξωγήινων πολιτισμών».

Είναι μια ενημερωμένη έκδοση του μηνύματος Arecibo, το οποίο έστειλε παρόμοιες πληροφορίες στο διάστημα το 1974 χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, ο Aντερς Σάντμπεργκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Future of Humanity της Οξφόρδης (FHI), προειδοποίησε ότι η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών ενέχει κινδύνος.

Είπε στην Daily Telegraph ότι, αν και η πιθανότητα να φτάσει το μήνυμα σε έναν εξωγήινο πολιτισμό είναι χαμηλή, «έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που πραγματικά πρέπει να το λάβουμε μάλλον σοβαρά υπ'οψην». Είπε ότι ο αστείος παράγοντας που περιβάλλει την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης σημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι απλώς αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό, κάτι που είναι κρίμα γιατί το θέμα είναι σημαντικό».

Ο Δρ Σάντμπεργκ είπε επίσης, δεδομένης της δυσκολίας διάβασης του διαστρικού χώρου, ένα μήνυμα που λαμβάνεται ακόμη και από έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από «μια καρτ ποστάλ που λέει, «Μακάρι να ήσουν εδώ»».

Ο Τόμπι Ορντ, συνάδελφος του Δρ Σάντμπεργκ στο FHI, προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα στο The Precipice, ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2020 στο οποίο ανέλυσε τους υπαρξιακούς κινδύνους και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Δρ Ορντ είπε ότι το κύριο ερώτημα είναι η αναλογία των ειρηνικών πολιτισμών σε σύγκριση με τους εχθρικούς.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με το αν ο κίνδυνος είναι υψηλός ή χαμηλός και δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση. Δεδομένου ότι το μειονέκτημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το πλεονέκτημα, δεν μου φαίνεται καλό να κάνουμε ενεργά βήματα προς την επαφή

Το προγραμματισμένο μήνυμα, το οποίο θα τελειώσει με μια πρόσκληση προς τους εξωγήινους να απαντήσουν, περιλαμβάνει βασικές μαθηματικές και φυσικές έννοιες για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μέσου επικοινωνίας, ακολουθούμενες από πληροφορίες για τη βιοχημική σύνθεση της ζωής στη Γη.

Θα μεταδίδει επίσης τη θέση του ηλιακού συστήματος σε σχέση με μεγάλα σμήνη αστεριών, καθώς και ψηφιοποιημένες απεικονίσεις του ηλιακού συστήματος, της επιφάνειας της Γης και των αρσενικών και θηλυκών κατοίκων της Γης.

Η NASA δεν σκοπεύει να στείλει το μήνυμα η ίδια, αλλά προτείνει να μεταδοθεί από το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο της Κίνας και τη συστοιχία τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου SETI στη βόρεια Καλιφόρνια. Η ομάδα ερευνητών του έργου είπε ότι η επικοινωνία «είναι μια απίστευτα ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην επιστημονική εξερεύνηση του σύμπαντος».

Διαβάστε επίσης:

NASA: Ο μεγαλύτερος κομήτης που βρέθηκε ποτέ – Γνωρίστε τον γίγαντα Μπερναντινέλι-Μπερνστάιν