ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου του Al Jazeera - Το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη

Η ρεπόρτερ που χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στην Δυτική Όχθη
Η ρεπόρτερ που χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στην Δυτική Όχθη
ΑP

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν σε αποστολή στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη, ανέφερε το δίκτυο.

Φόβους για νέο κύμα βίας Ισραηλινών-Παλαιστινίων ξυπνάει η δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ που πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν σε αποστολή στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη (10/5) όπως ανέφερε το δίκτυο.

Η 51χρονη Παλαιστίνια δημοσιογράφος, μία απο τις πιο γνωστές ρεπόρτερ του αραβικού κόσμου που κάλυπτε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ενώ κάλυπτε μια στρατιωτική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Συγκεκριμένα στην πόλη Τζενίν, προπύργιο του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ και ιστορικό σημείο ανάφλεξης στην ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας είπε ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα στη Τζενίν και επιβεβαίωσε τον θάνατό της λίγο αργότερα. Ένας δεύτερος δημοσιογράφος, ο Ali Al Samudi, πυροβολήθηκε επίσης και είναι σε σταθερή κατάσταση, ανέφερε το υπουργείο. Το Al Jazeera κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ότι στόχευσαν σκόπιμα στόχευσαν και δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το γεγονός και να κατονομάσει ως υπεύθυνο το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν δημοσιογράφους. Παραδέχθηκε οτι επιχειρούσε στην περιοχή «για να συλλάβει υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες» και οτι τόσο οι Παλαιστίνιοι ύποπτοι όσο και οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν τη στιγμή που δέχθηκε πυρά.

«Το ενδεχόμενο να χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι, πιθανώς από παλαιστινιακά πυρά, διερευνάται. Το γεγονός εξετάζεται», τόνισε ο Ισραηλινός Στρατός. Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Aλ Σαμούντι ωστόσο ο οποίος ήταν μαζί με το θύμα όταν σκοτώθηκε, είπε ότι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. «Ο ισραηλινός στρατός μας πυροβόλησε», είπε ο Αλ Σαμούντι που επίσης πυροβολήθηκε. «Δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι στο σημείο».

Οι συνθήκες του θανάτου της εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά τα βίντεο του περιστατικού δείχνουν ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera. Σε απάντηση στον πυροβολισμό, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ έγραψε στο Twitter η κυβέρνησή του προσφέρθηκε να διεξαγάγει κοινή ισραηλινο-παλαιστινιακή έρευνα, προσθέτοντας: «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται στις ζώνες συγκρούσεων και όλοι έχουμε ευθύνη να ανακαλύψουμε την αλήθεια».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι θεωρεί τον ισραηλινό στρατό πλήρως υπεύθυνο για τον θάνατό της. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε τη δολοφονία από την «ισραηλινή κατοχή» στο Twitter, ζητώντας να τερματιστεί η «ισραηλινή τρομοκρατία που χρηματοδοτείται από το κράτος».

Ποια ήταν η δημοσιογράφος που σκοτώθηκε

Η Αμπού Ακλέχ εργαζόταν για το Al Jazeera από την αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα το 2000, σύμφωνα με το δίκτυο. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι ένα σοκ για τους δημοσιογράφους που εργάζονται μαζί της», είπε ο Ιμπραήμ δακρυσμένος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ και ανήκε σε χριστιανική οικογένεια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Bir Zeit, όπου δίδασκε. Ήταν 51 ετών, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

«Αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ιορδανία, στη συνέχεια μεταπήδησε στην εξειδίκευση της γραπτής δημοσιογραφίας και απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Yarmouk στην Ιορδανία», σύμφωνα με το βιογραφικό της. Είχε συνεργαστεί με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες , το Voice of Palestine Radio, το Amman Satellite Channel, το Miftah Foundation και το Monte Carlo Radio πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Al Jazeera.

Νέο κύμα βίας

Η βία έχει αυξηθεί στη Τζενίν τις τελευταίες εβδομάδες και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή μετά από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο Ισραηλινούς. Οι επιθέσεις από Ισραηλινούς Άραβες και Παλαιστίνιους στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 Ισραηλινοί και δύο Ουκρανοί. Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ανάμεσά τους και οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διεξαγωγή επιθέσεων ή μαχητές και πολίτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών και συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ και η Χαμάς πολέμησαν έναν 11ήμερο πόλεμο τον περασμένο Μάιο, που πυροδοτήθηκε εν μέρει από αναταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα. Οι μάχες του περασμένου έτους ήταν ο τρίτος γύρος γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.

Τον Απρίλιο, δικηγόροι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγέλλοντας «συστηματική στόχευση δημοσιογράφων» από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 144 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 2018, επικαλούμενοι τη χρήση πραγματικών πυρών και σφαιρών από καουτσούκ, καθώς και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και ξυλοδαρμούς με ρόπαλα.

Ο δημοσιογράφος από τη Γάζα Yaser Murtaja ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε καλύπτοντας τη σύγκρουση, ο οποίος πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας το 2018.

Διαβάστε επίσης:

Δυτική Όχθη: Νεκρή από πυρά Ισραηλινών δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα