ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μεταμφιεσμένος άνδρας, σε αναπηρικό καροτσάκι βανδάλισε τη «Μόνα Λίζα» στο Λούβρο

Άνδρας προσπάθησε να βανδαλίσει τη Μόνα Λίζα
Άνδρας προσπάθησε να βανδαλίσει τη Μόνα Λίζα

Τούρτα στη Μόνα Λίζα, ένα από τα σπουδαιότερα έργα Τέχνης στον κόσμο πέταξε ένας άνδρας που μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου  μεταμφιεσμένος, σοκάροντας τους παρευρισκόμενους.

Ο δράστης μπήκε στην αίθουσα όπου εκτίθεται το αριστούργημα με αναπηρικό αμαξίδιο και φορώντας περούκα. Όσοι έγιναν μάρτυρες του περιστατικού στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Είδαν μία «ηλικιωμένη γυναίκα» να σηκώνεται από το αναπηρικό της καροτσάκι και να πετάει μία τούρτα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

Εικόνες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τον διάσημο πίνακα «λερωμένο» με λευκή κρέμα. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που λερώθηκε ήταν το προστατευτικό γυαλί που βρίσκεται μπροστά από το ανεκτίμητο έργο τέχνης με την υπογραφή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ισπανική Marca, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης μπήκε στην αίθουσα όπου εκτίθεται το αριστούργημα με αναπηρικό αμαξίδιο και φορώντας περούκα. Ξαφνικά σηκώθηκε όρθιος, πλησίασε την «Τζιοκόντα» και εκτόξευσε εναντίον της την τούρτα.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη πίσω από την επίθεση και πώς «πέρασε» λαθραία την τούρτα στο μουσείο. Αναρτήσεις στα social media επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του δράστη είχε πιθανώς «ακτιβιστικά κίνητρα» καθώς την ώρα του περιστατικού, ο άνδρας φώναξε «κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να καταστρέψουν τον πλανήτη, σκεφτείτε τον πλανήτη»

Όπως επισημαίνει το site, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έτρεξε αμέσως και απομάκρυνε τον άνδρα από την αίθουσα, ενώ ο κόσμος τριγύρω συνέχιζε να φωτογραφίζει και να τραβάει βίντεο. Ευτυχώς το συμβάν έληξε γρήγορα, και χωρίς τη παραμικρή ζημιά στον πίνακα.