ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η πικρή νίκη του Μακρόν, η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας και οι κίνδυνοι

O Eμανουέλ Μακρόν με την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν
O Eμανουέλ Μακρόν με την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν
ΑΡ

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει πλέον η Γαλλία. Λιγότερο από δύο μήνες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε τον έλεγχο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την αριστερή συμμαχία και την ακροδεξιά να καταγράφουν κέρδη.

«Πολιτικός σεισμός» στη Γαλλία μετά την ήττα της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή από τον πρόεδρο Μακρόν. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία αποτυχία με απρόβλεπτες συνέπειες για την οποία είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο πρόεδρος που πληρώνει την «εργαλειοποίηση των πολιτικών άκρων της Γαλλίας» και την περιβόητη στρατηγική του «ούτε ούτε» (ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά) που πλέον δεν αποδίδει.

«Δεν είναι πλέον ο Δίας, ούτε ο βασιλιάς Ήλιος» είπε ο Ντομινίκ Ρουσό, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, αναφερόμενος σε ένα παλαιότερο ψευδώνυμο του Μακρόν που γελοιοποιούσε την ακόρεστη επιθυμία τουΜακρόν για εξουσία. «Για τον πρόεδρο Μακρόν τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι γεμάτα διαπραγματεύσεις και κοινοβουλευτικούς συμβιβασμούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος την αλλαγή, εκμεταλλεύτηκε ένα κύμα αισιοδοξίας, συστήνοντας στην πολιτική μια νέα ομάδα βουλευτών από την κοινωνία των πολιτών και αρνούμενος να ενταχθεί σε κομματικές ετικέτες. Τα νέα πρόσωπα αυτή τη φορά έχουν αναδειχθεί από την αριστερή συμμαχία Nupes και τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν.

Το κλίμα ήταν διαφορετικό τον Απρίλιο, όταν νίκησε τη Μαρίν Λεπέν και κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος. Είχε περισσότερες από 300 έδρες, αλλά για να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία του χρειαζόταν 289, έχοντας πέσει πλέον στις 245. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους απείχαν, με το ποσοστό συμμετοχής να φθάνει το 46,23%.

Μεταξύ των υπουργών που έχασαν τις έδρες τους ήταν η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν, η οποία έχασε από τον ακροδεξιό αντίπαλό της με μόλις 56 ψήφους. Η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν ηττήθηκε επίσης, αλλά ένα άλλο βασικό πρόσωπο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, επέζησε παρά την ήττα στον πρώτο γύρο.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Μακρόν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, έχασε από την υποψήφια της Αριστερής Συμμαχίας, ενώ μία ακόμη απώλεια καταγράφηκε στο υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική, τη Γουαδελούπη, όπου η υφυπουργός Εξωτερικών Ζουστίν Μπενίν, έχασε τη θέση της

Το νέο κοινοβούλιο της Γαλλίας θα είναι λιγότερο ευέλικτο καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και «πονοκεφάλους» καθώς ξεκινά η δεύτερη προεδρική του θητεία, από το κόστος ζωής και το σύστημα υγείας μέχρι τις κατηγορίες για αμφισβήτηση της κλιματικής κρίσης και την παράβλεψη των φτωχότερων στρωμάτων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα δυσκολευθεί να συνάψει συμμαχίες προκειμένου να προωθήσει τη βασική νομοθεσία που έχει υποσχεθεί προεκλογικά, καθώς οι κεντρώοι του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.

Κρίση κόστους ζωής

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής, αλλά οι αντίπαλοί του έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για το πώς θα το πετύχουν. Οι μεγάλες προτάσεις του ήταν η μεταρρύθμιση των παροχών, η μείωση των φόρων και η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.

H μεταρρύθμισή του για την ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περάσει, παρά το γεγονός οτι έχει την υποστήριξη από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους. Ο βασικός πονοκέφαλος είναι η κρίση κόστους ζωής, καθώς ο ανεξέλεγκτης πληθωρισμός διαβρώνει τους μισθούς. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί νέες παροχές, αυξήσεις συντάξεων και φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα τα οποία καλείται τώρα να υποβάλει κατά προτεραιότητα στο κοινοβούλιο.

Οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι η Γαλλία ήταν ήδη η πιο «γενναιόδωρη» στην Ευρώπη βοηθώντας τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν, καθώς περιόρισε μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που της επέτρεψε να μετριάσει την άνοδο του πληθωρισμού, καλύτερα από τους γείτονές της.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, οι ψηφοφόροι είπαν επανειλημμένα στους υποψηφίους ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν να τα βγάλουν πέρα.

H νέα γαλλική ΕθνοσυνέλευσηBBC

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να περιγράψει τα σχέδιά της για τα κουπόνια τροφίμων και να καθορίσει μέτρα που θα αυξήσουν τους στάσιμους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 4% τον Ιούλιο και η έκπτωση στην τιμή των καυσίμων αξίας 18 λεπτών το λίτρο θα παραταθεί όλο τον Αύγουστο.

Αλλά η έκπτωση είναι απίθανο να διαρκέσει και η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει εάν θα αντικατασταθεί από ένα μέτρο που θα αφορά στους ανθρώπους που εξαρτώνται από τα αυτοκίνητά τους για να φτάσουν στη δουλειά.

«Γονατίζει» το σύστημα περίθαλψης

Η Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης μια νοσοκομειακή κρίση. Δεκάδες τμήματα επειγόντων περιστατικών πρέπει να κλείσουν μερικώς ή να περιορίσουν το ωράριο τους λόγω μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού και πόρων.

Υπήρξαν απεργίες σε νοσοκομεία, διαμαρτυρίες από το ιατρικό προσωπικό, αναφορές και κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Η πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι αποτελεί «επείγουσα προτεραιότητα» της κυβέρνησης να λάβει ειδικά μέτρα για το καλοκαίρι και να πραγματοποιήσει μια μακροπρόθεσμη αναθεώρηση του συστήματος υγείας. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είπε ότι το νοσοκομειακό σύστημα καταρρέει.

Οι κατηγορίες για το κλίμα

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης έναν επείγοντα περιβαλλοντικό νόμο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού η αριστερά κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Τα αμφιλεγόμενα σχέδια του προέδρου για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πιθανό να αναβληθούν για μετά το καλοκαίρι, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την επανάληψη των διαδηλώσεων ενάντια στην τελευταία του απόπειρα αλλαγής του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι στoυς σιδηρόδρομους και άλλες μεταφορές αντιτάχθηκαν στην προγραμματισμένη αναθεώρηση των συντάξεων του το 2019 με τη μεγαλύτερη απεργία που σημειώθηκε στη χώρα, από τον Μάιο του 1968.

Πλέον θα υπάρξει μια πολύ διαφορετική, δυνητικά πιο «θερμή» κοινοβουλευτική ατμόσφαιρα από την πρώτη θητεία του Μακρόν, μετά από μια ισχυρή εμφάνιση από την ενωμένη αριστερά υπό τον Μελανσόν και μια άνοδο από την ακροδεξιά της Λε Πεν κι όλο αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

«Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα εργαστούμε από αύριο για να χτίσουμε μια λειτουργική πλειοψηφία» διεμήνυσε η πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν

Ο παράγοντας Μελανσόν

Όταν ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2017, το σκληρό αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε μόνο 17 βουλευτές.

Όμως η μικρή ομάδα είχε πολύ έντονη παρουσία, καταθέτοντας τροποποιήσεις στους νόμους και κυριαρχούσε στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης με χειρονομίες όπως η μεταφορά πακέτων ζυμαρικών, σάλτσας ντομάτας και ψωμιού στην Εθνοσυνέλευση για να καταδειχθεί ο αντίκτυπος των κυβερνητικών περικοπών στα στεγαστικά επιδόματα.

Αυτή τη φορά μια νέα αριστερή συμμαχία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, με πολύ αυξημένη ικανότητα να ακουστεί.

Σχετικές ειδήσεις