ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο δολοφόνος του Άμπε είχε εμμονή με μία οργάνωση και τον θεωρούσε μέλος της

Η στιγμή της σύλληψης
Η στιγμή της σύλληψης
ΑΡ

Η αστυνομία που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε ότι ο ύποπτος είχε μνησικακία εναντίον μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης»

Ο 41χρονος δράστης, που ονομάζεται Tετσούγια Γαιμαγκάμι, πίστευε ότι ο Άμπε ήταν μέλος μίας οργάνωσης που μισούσε και τον πυροβόλησε για αυτόν τον λόγο, είπε η αστυνομία χωρίς να κατονομάσει την ομάδα.

Ο Άμπε πέθανε στο νοσοκομείο το πρωί της Παρασκευής αφού πυροβολήθηκε ενώ μιλούσε σε πολιτική συγκέντρωση. Ο Γιαμαγκάμι παραδέχτηκε ότι τον πυροβόλησε με αυτοσχέδιο όπλο, είπε η αστυνομία.

O Σίνζο ΆμπεΑ.Ρ

Ο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο θάνατός του σε ηλικία 67 ετών συγκλόνισε βαθιά μια χώρα όπου η εγκληματικότητα με όπλα είναι πολύ σπάνια. Πυροβολήθηκε ενώ έκανε εκστρατεία για το πρώην κόμμα του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της Άνω Βουλής την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, επίσης μέλος του LDP, είπε ότι ήταν «απλώς άφωνος» στην είδηση ​​του θανάτου του Άμπε και υποσχέθηκε ότι η δημοκρατία της Ιαπωνίας «δεν θα υποκύψει ποτέ στη βία». Είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί το Σάββατο με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, με την ψηφοφορία της Κυριακής να πραγματοποιείται κανονικά.

Ο ένοπλος δεν έκανε καμία απόπειρα να διαφύγει

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά γιατί ο Άμπε στοχοποιήθηκε συγκεκριμένα και αν ο δολοφόνος του έδρασε μόνος του. Μιλούσε εκ μέρους ενός πολιτικού υποψηφίου σε μία διασταύρωση στη νότια πόλη Νάρα, όταν ο δράστης τον χτύπησε από πίσω.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση δείχνουν τον ύποπτο να στέκεται κοντά στον Άμπε λίγες στιγμές πριν τον πυροβολήσει. Μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν έναν άνδρα που κρατούσε ένα μεγάλο όπλο να κινείται σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Άμπε και να πυροβολεί δύο φορές. Ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε στο έδαφος καθώς οι περαστικοί ούρλιαζαν από σοκ και τρόμο.

Οι αξιωματικοί ασφαλείας συνέλαβαν στη συνέχεια τον ένοπλο ο οποίος δεν προσπάθησε να τρέξει. Το όπλο που σκότωσε τον Άμπε κατασκευάστηκε από μέταλλο και ξύλο, είπαν οι αξιωματικοί, και φαινόταν να είναι τυλιγμένο με κολλητική ταινία.

Αρκετά άλλα χειροποίητα όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν αργότερα στο σπίτι του υπόπτου. Ο Άμπε υπέστη δύο τραύματα από σφαίρες στο λαιμό του και βλάβη στην καρδιά του κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Λέγεται ότι είχε τις αισθήσεις του και ανταποκρινόταν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, αλλά οι γιατροί είπαν ότι δεν εντοπίστηκαν ζωτικές ενδείξεις μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί εργάζονταν επί ώρες για να τον σώσουν προτού διαπιστωθεί ο θάνατός του στις 17:03 τοπική ώρα την Παρασκευή. Στα ιαπωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag «Θέλουμε δημοκρατία, όχι βία» ήταν σε τάση όλη την Παρασκευή, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν τη φρίκη και την αποστροφή τους για το περιστατικό.

Η βία με όπλα είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία, όπου τα όπλα απαγορεύονται και τα περιστατικά πολιτικής βίας είναι σχεδόν ανήκουστα. Το 2014, σημειώθηκαν μόλις έξι περιστατικά θανάτων από όπλα στην Ιαπωνία, σε σύγκριση με 33.599 στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές εξετάσεις και τεστ ψυχικής υγείας για να αγοράσουν ένα όπλο. Ακόμα και τότε επιτρέπονται μόνο τα κυνηγετικά όπλα και τα αεροβόλα.

Σοκ στην Ιαπωνία από τη δολοφονία του ΆμπεΑ.Ρ

Ο Άμπε έγινε πρωθυπουργός για ένα χρόνο το 2006 και στη συνέχεια ξανά από το 2012 έως το 2020 προτού παραιτηθεί, επικαλούμενος λόγους υγείας. Όσο ήταν στην εξουσία, προώθησε πιο δυναμικές πολιτικές για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική και προσπάθησε να τροποποιήσει το ειρηνιστικό μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιαπωνίας.

Πίεσε επίσης για μια οικονομική πολιτική που έγινε γνωστή ως «Abenomics», βασισμένη σε νομισματική χαλάρωση, δημοσιονομικά κίνητρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τον διαδέχθηκε ο στενός του σύμμαχος στο κόμμα Γιοσιχίντε Σούγκα , ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό Κισίντα.

Σχετικές ειδήσεις