ΚΟΣΜΟΣ

Πολ Άλεν: Στο «σφυρί»..θησαυροί του συνιδρυτή της Microsoft -Η μεγαλύτερη δημοπρασία έργων Τέχνης

Ο συνιδρυτής της Μicrosoft, Πολ Άλεν
Ο συνιδρυτής της Μicrosoft, Πολ Άλεν
ΑΡ

Έργα τέχνης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανήκαν στον αείμνηστο συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, εκτιμάται ότι θα πουληθούν στη μεγαλύτερη δημοπρασία έργων τέχνης στην ιστορία

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την ιστορική δημοπρασία Νοεμβρίου θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο Πολ Άλεν, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η συλλογή περιλαμβάνει αριστουργήματα των Botticelli, Renoir, David Hockney και Roy Lichtenstein. Ο Άλεν, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft το 1975 με τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς, πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών.

Στη δημοπρασία θα βγουν στο σφυρί 150 έργα τέχνης που εκτείνονται σε μία χρονική περίοδο 500 ετών. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται ο πίνακας La Montagne Sainte-Victoire του Γάλλου ζωγράφου Paul Cezanne, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Christie's, Guillaume Cerutti είπε ότι η δημοπρασία δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. «Η εμπνευσμένη φιγούρα του Πολ Άλεν, η εξαιρετική ποιότητα και η ποικιλομορφία των έργων και η αφοσίωση όλων των εσόδων στη φιλανθρωπία, δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που θα κάνει την πώληση της συλλογής ένα γεγονός άνευ προηγουμένου», είπε.

Η τέχνη ήταν «και αναλυτική και συναισθηματική» για τον Άλεν, είπε. Η συλλογή «αντανακλά την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του, με τη δική τους μυστικότητα και ομορφιά», είπε η Τζόντι Άλεν, αδερφή του εκλιπόντος

Ο Άλεν εγκατέλειψε το ρόλο του στη Microsoft το 1983 αφού διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin, μια σπάνια μορφή καρκίνου. Την εποχή εκείνη, η σχέση του με τον συνιδρυτή Μπιλ Γκέιτς είχε επίσης επιδεινωθεί, αλλά βελτιώθηκε αργότερα στη ζωή του. Παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2000.

Ο Άλεν έκανε θεραπεία για τον καρκίνο του και ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία με την αδελφή του Τζόντι, τη Vulcan Inc, η οποία διαχειριζόταν την επιχείρησή του και τη φιλανθρωπία του. Είχε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμεσά τους και μετοχές της Microsoft.

Το 2010 δεσμεύτηκε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μετά το θάνατό του. Την εποχή εκείνη ήταν ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2009 υποβλήθηκε σε θεραπεία, αλλά η νόσος επέστρεψε και το 2018 πέθανε από επιπλοκές της