ΚΟΣΜΟΣ

Η αυτοκτονία που σοκάρει τη Γουόλ Στριτ - Το οικονομικό σκάνδαλο και η αγωγή ύψους 1,2 δισ. δολαρίων

H αυτοκτονία που σοκάρει τη Γουόλ Στριτ
H αυτοκτονία που σοκάρει τη Γουόλ Στριτ
ΑΡ

Ο οικονομικός διευθυντής της Bed Bath & Beyond, Γκουστάβο Αρνάλ αυτοκτόνησε την Παρασκευή στο Μανχάταν, μετά απο μία μήνυση που τον στοχοποιούσε για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο

Ο oικονομικός διευθυντής της Bed Bath & Beyond,Γκουστάβο Αρνάλ αντιμετώπιζε αγωγή ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν έκανε βουτιά θανάτου από το διαμέρισμά του στον 18ο όροφο στο Μανχάταν.

Ο 52χρονος Αρνάλ, ο οποίος ήταν ο οικονομικός διευθυντής της BBB, είναι μεταξύ των κατηγορουμένων που κατονομάζονται σε μια ομαδική μήνυση που τον κατηγορεί, τον ιδρυτή του Chewy.com Ράιαν Κοέν και άλλους ότι «διογκώνουν τεχνητά την τιμή της μετοχής του προβληματικού γίγαντα οικιακών ειδών».

Η ομαδική καταγγελία, που κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται ότι το σχέδιο περιλάμβανε επίσης «μια κλασική προσπάθεια να πυροδοτηθεί μια «συμπίεση γάμμα».

O αυτόχειρας Γουστάβο Αρνάλ

Αυτή η τακτική βασίζεται στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περυσινής φρενίτιδας συναλλαγών μετοχών GameStop, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Motley Fool.

Ο Κοέν, ο πρόεδρος της GameStop, δέχθηκε πυρά τον περασμένο μήνα για τα κέρδη 68,1 εκατομμυρίων δολαρίων εκφορτώνοντας ένα μερίδιο στην BBB που φέρεται να περιλάμβανε 7,78 εκατομμύρια μετοχές και δικαιώματα αγοράς άλλων 1,67 εκατομμυρίων. Το κέρδος 56% του Κοέν ήρθε περίπου επτά μήνες αφότου επένδυσε για πρώτη φορά στη BBB.

Στις 16 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που ο Κοέν έκανε εξαργύρωση, η Arnal πούλησε 42.513 μετοχές της BBB αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε τότε ο ιστότοπος MarketBeat. Την Κυριακή, το Reuters είπε ότι οι υπολογισμοί του έδειξαν ότι ο Aρνάλ είχε πουλήσει στην πραγματικότητα 55.013 μετοχές, αλλά δεν είπε πόσα κέρδισε.

Ο Άρναλ πέθανε την Παρασκευή σε μια βουτιά αυτοκτονίας στις 12:20 π.μ. από το διαμέρισμά του στην οδό Leonard 56, έναν ουρανοξύστη γνωστό ως «κτήριο Jenga» λόγω του μοναδικού εξωτερικού του, που μοιάζει με το δημοφιλές παιχνίδι.

Μετά την αποκάλυψη των πωλήσεων μετοχών των Κοέν και Αρνάλ στις 17 Αυγούστου, οι μετοχές της BBB έπεσαν από το «υψηλό ρεκόρ των 30 δολαρίων» σε $8,78 στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την αγωγή. Η μετοχή έκλεισε στα 8,63 δολάρια ανά μετοχή την Παρασκευή.

Στα δικαστικά έγγραφα, η ενάγουσα Πενγκτσένγκ Σι απο την Falls Church είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της αγόρασαν 8.020 μετοχές της BBB «σε τεχνητά διογκωμένες τιμές» μεταξύ 25ης Μαρτίου και 18ης Αυγούστου και «υπέστησαν πραγματικές ζημίες και απώλειες». Οι συνολικές ζημιές σε όλους τους μετόχους της BBB, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων της εταιρείας, ήταν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την αγωγή.

Άλλοι κατηγορούμενοι στη μήνυση περιλαμβάνουν την JP Morgan Securities, η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε τους Κοέν και Αρνάλ να «πραγματοποιήσουν» τις πωλήσεις τους «και να ξεπλύνουν με άλλο τρόπο τα έσοδα της εγκληματικής τους συμπεριφοράς».

Η BBB, η οποία κατονομάζεται ως ο κύριος κατηγορούμενος, κατηγορείται ότι έκανε μια «ουσιωδώς ψευδή και παραπλανητική δήλωση» σε μια κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 18 Αυγούστου που έλεγε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταλήξουμε σε μια εποικοδομητική συμφωνία με την RC (του Κοέν) τον Μάρτιο και δεσμευόμαστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία για όλους τους μετόχους.»

Η αγωγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Daily Mail. Η BBB είπε σε μια δήλωση στη New York Post την Κυριακή, «Δεν θα σχολιάσουμε τις αναφορές και θα σας ζητήσουμε να σεβαστείτε την οικογένεια του Αρνάλ και το απόρρητό της αυτή τη στιγμή».

Η ομαδική αγωγή κατηγορούσε τον Aρνάλ και άλλους ότι συμμετείχαν σε ένα σύστημα «άντλησης και απόρριψης» για να διογκώσουν τεχνητά την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Δεν είναι σαφές εάν ο Άρναλ είχε προσλάβει δικηγόρο πριν από το θάνατό του. «Ο Γκουστάβο θα μείνει στη μνήμη όλων με τους οποίους συνεργάστηκε για την ηγεσία, το ταλέντο και τη διαχείριση της εταιρείας μας», δήλωσε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χάριετ Έντελμαν.