ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Με εμπορικές πτήσεις και λεωφορεία οι αρχηγοί των ξένων κρατών στην κηδεία

Βασίλισσα Ελισάβετ
Οδηγίες προς τους ξένους ηγέτες που έχουν προσκληθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
AP

Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας του πρωτοκόλλου είναι ότι για την προσέλευση των ξένων ηγετών στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, απαγορεύονται τα ελικόπτερα τα ιδιωτικά τζετ καθώς και οι κρατικές λιμουζίνες

Η βασιλική πρόσκληση που εστάλη στον Λευκό Οίκο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αφορά μόνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρώτη κυρία Τζιλ, ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει γύρω του μια αντιπροσωπεία για να παραστεί στην κηδεία που θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Βρετανία το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, οδηγίες προς τους ξένους ηγέτες που έχουν προσκληθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, εξέδωσε το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που επικαλείται το Politico.

Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας του πρωτοκόλλου είναι ότι για την προσέλευση των ξένων ηγετών απαγορεύονται τα ελικόπτερα και τα ιδιωτικά τζετ. Μάλιστα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κλήθηκαν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κρατικά αυτοκίνητα για να παραστούν στην κηδεία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Για το λόγο αυτό θα μεταφερθούν μαζικά με λεωφορεία από μια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι καλεσμένοι θα είναι μόνο οι αρχηγοί κρατών μαζί με τους συζύγους τους, χωρίς να επιτρέπεται σε αυτούς να έχουν βοηθητικό προσωπικό ή κρατικούς αξιωματούχους. Το Αβαείο του Ουέστμινστερ θα έχει τόσο κόσμο που θα είναι αδύνατο για περισσότερους από έναν, ανώτερους εκπροσώπους ανά χώρα και τους συζύγους/συντρόφους να παρευρεθούν, υποστηρίζει το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), στο μήνυμά του με βάση το πρωτόκολλο σχετικά με την τελετή.

Στο έγγραφο, που εστάλη στις πρεσβείες του εξωτερικού αργά το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο διευκρινίζει ότι, οι αρχηγοί κρατών που δεν μπορούν να παρευρεθούν, μπορούν να επιλέξουν κάποιον άλλο ως επίσημο εκπρόσωπό τους, όπως έναν υπουργό.

Τέλος έχει γνωστοποιηθεί πως ο βασιλιάς Κάρολος θα παρευρεθεί σε δεξίωση προς τιμήν όλων των ξένων ηγετών, που θα μεταβούν στο Λονδίνο, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ μια μέρα πριν από την κηδεία. Οι ξένοι ηγέτες θα μπορούν επίσης να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο Lancaster House.