ΚΟΣΜΟΣ

Νέα φρίκη στη Συρία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος στην Παλμύρα

Νέα φρίκη στη Συρία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος στην Παλμύρα

Συρία: Πτώματα 12 ανθρώπων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην Παλμύρα 

Ομαδικός τάφος εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Παλμύρας από τις συριακές αρχές, μέσα στον οποίο βρέθηκαν πτώματα 12 ανθρώπων, οι οποίοι με βάση ανακοίνωση των τοπικών αρχών σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η οργάνωση πήρε τον έλεγχο της Παλμύρας τον Μάιο του 2015, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 όταν ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις μαζί με τα συριακά στρατεύματα απώθησαν την οργάνωση από εκεί.

Με βάση όσα μεταδίδει το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA εντοπίστηκαν τα λείψανα πολλών αμάχων και στρατιωτών σε έναν ομαδικό τάφο, που βρίσκενται κοντά στο αρχαίο θέατρο της Παλμύρας που είχαν εκτελεστεί από τον Νταές.

Τα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία προκειμένου να γίνει εξέταση DNA

Το Ισλαμικό Κράτος είχε εκτελέσει περισσότερους από 200 ανθρώπους όταν ήλεγχε την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίντ αλ Άσαντ, του 82χρονου πρώην επικεφαλής Αρχαιοτήτων της Παλμύρας.

Οι τζιχαντιστές είχαν ανατινάξει την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα, και κατέστρεψαν με εκρηκτικά τους πιο όμορφους ναούς της πόλης, αυτούς του Μπελ και του Μπααλσαμίν.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε μεγάλες περιοχές στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ το 2014, προτού ηττηθεί εκεί το 2019 και το 2017 αντίστοιχα.

Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων είναι αργή, δαπανηρή και περίπλοκη.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τις κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και τις συριακές δυνάμεις να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται σε κατεχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ