ΚΟΣΜΟΣ

Τριάντα νεκροί στα σύνορα Μπουρκίνα Φάσο-Μαλί

Τριάντα νεκροί στα σύνορα Μπουρκίνα Φάσο-Μαλί

Αιματηρές συγκρούσεις με τουλάχιστον 30 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σημειώθηκαν ανάμεσα σε αγρότες της φυλής Ντογκόν και νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Φουλάνι στα σύνορα του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χαλίλ Μπάρα, περιφερειάρχη στο βορρά, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν την Τρίτη, σημειώθηκαν κοντά στην Σαρί, μια πόλη στο Μαλί, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Μπάρα τόνισε ότι η διένεξη οφείλεται σε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες της δυτικής Αφρικής, που επιτρέπει σε βοσκούς από την Μπουρκίνα Φάσο να μεταφέρουν τα ζώα τους σε περιοχές στο Μαλί όπου υπάρχουν διαθέσιμοι βοσκότοποι.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης από τον πρώην πρόεδρο του Μαλί Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, οι βοσκοί της φυλής των Φουλάνι επιτρεπόταν να εισέρχονται στο έδαφος του Μαλί μέσω συγκεκριμένων διαδρόμων. Όμως στο Μαλί επικράτησε χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου που ανέτρεψε τον Τουρέ και η μισή και πλέον έκταση της χώρας περιήλθε στον έλεγχο των ανταρτών Τουαρέγκ.

«Τα μέλη της φυλής Ντογκόν, που πάντοτε εναντιώνονταν στο άνοιγμα αυτών των διαδρόμων, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση στο Μαλί. . . αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα κάνοντας επίθεση στους καταυλισμούς των Φουλάνι», είπε ο Μπάρα, λέγοντας ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα ανήκαν στους κτηνοτρόφους. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, κυρίως βοσκοί, διέφυγαν και επέστρεψαν σε χωριά στην Μπουρκίνα Φάσο, πρόσθεσε.