ΚΟΣΜΟΣ

Διευθυντής MIT Μedia Lab: Τι θα σημαίνει μια νίκη των Ρεπουμπλικανών

Διευθυντής MIT Μedia Lab: Τι θα σημαίνει μια νίκη των Ρεπουμπλικανών
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Associated Press

Η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη πόλωση. Τι συμβαίνει με τον παράγοντα Τραμπ.

Για μια ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο μίλησε ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ Μedia Lab, Mιχάλης Μπλέτσας, τονίζοντας ότι η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη πόλωση.

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον πρόεδρο και συνήθως βγαίνει αρνητικό», είπε ο κ. Μπλέτσας στην ΕΡΤ αναφερόμενος στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. «Υπάρχει η παράμετρος Τραμπ. Οι περισσότεροι περιμένουν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την επόμενη εβδομάδα για τις προεδρικές εκλογές».

Τι θα σημαίνει πολιτικά αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο;

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το κυβερνών κόμμα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έχει ήδη όμως ψηφίσει αρκετά μεγάλα νομοσχέδια, των οποίων η εφαρμογή, του δίνει αρκετό χώρο για να κάνει πράγματα».

Στις 15 Νοεμβρίου ο Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει κάτι που θα κάνει πολύ χαρούμενους τους Αμερικανούς. Είναι βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος;

«Είναι μία κατάσταση την οποία η Αμερική έχει βιώσει πολλές φορές. Εκείνο που δεν έχει βιώσει στο παρελθόν όμως, είναι η πολύ μεγάλη πόλωση που υπάρχει. Είναι εντυπωσιακό που αυτή η πόλωση δεν διορθώθηκε μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Δηλαδή πιστεύαμε ότι η νίκη του μπορεί να φέρει ένα άλμα στην Αμερική, αλλά αυτό δεν συνέβη τελικά, διότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυτή τη στιγμή κυριαρχείται ακόμη από τον Τραμπ. Ωστόσο, δεν ξεκίνησε από το Τραμπ αυτή η πόλωση. Απλώς με αυτόν έφτασε στα άκρα και δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Η αμερικανική δημοκρατία αυτή τη στιγμή δείχνει σημάδια σοβαρής ασθένειας. Μάλιστα, επειδή ήμουν σε ένα συνέδριο που μίλησε και ο πρόεδρος Μπους και ο καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ, και οι δύο είπαν ότι το στοίχημα της δημοκρατίας για τον δυτικό κόσμο είναι ένα στοίχημα το οποίο κάθε γενιά οφείλει να δίνει τον αγώνα της και να το κερδίζει. Όπως και να το κάνουμε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι και η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση και σε μάλιστα σε πολλά πεδία στη Δύση. Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν δυνάμεις του λαϊκισμού, υπάρχουν δυνάμεις απέναντι στη δημοκρατία. Όμως, την ίδια στιγμή δίνονται μάχες και υπάρχουν θεσμοί και εξορυκτικές διαδικασίες που με κάποιο τρόπο προσπαθούν να επαναφέρουν τη δημοκρατία πάντα στις “ράγες”».

Πολλοί υποστηρίζουν και πιστεύουν τον Τραμπ

«Η διαφορά με τις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι «έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν πάρα πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν τα ακραία ψέματα του Τραμπ για τις εκλογές και μάλιστα στην Αριζόνα υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλεγούν αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι υπέρ της άποψης ότι “κλάπηκαν” οι εκλογές και οι οποίοι πιθανόν στις επόμενες να αρνηθούν να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι 6 πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι «αρνητές των εκλογών» στις κρίσιμες πολιτείες

Οι παρακολουθήσεις, η πόλωση και ο χρόνος των εκλογών