ΚΟΣΜΟΣ

Mετά τις ελληνικές εκλογές η μίνι σύνοδος των «4»

Mετά τις ελληνικές εκλογές η μίνι σύνοδος των «4»

Η συνάντηση των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα γίνει στη Ρώμη, μετά τις ελληνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει προσκαλέσει σε μία μίνι-σύνοδο στη Ρώμη τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, η οποία σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις 17 Ιουνίου και όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος έχει αποδεχθεί την πρόταση.

Η σύνοδος των τεσσάρων -Μάριο Μόντι, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να διεξαχθεί σε μία ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά «μετά τις 17 Ιουνίου», τόνισαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η καγκελάριος με χαρά συμφώνησε στην τετραμερή συνάντηση, που θα περιλαμβάνει τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ισπανό πρωθυπουργό», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ από το Βερολίνο. «Μόλις συμφωνηθεί μία πρόσφορη ημερομηνία θα το ανακοινώσουμε από κοινού με τα άλλα έθνη», πρόσθεσε ακόμη.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως ο Μόντι επιχειρεί να συντονίσει την πολιτική των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Βεβαίως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι ηγέτες των χωρών θα συναντηθούν μετά τη διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών, αφού όπως φαίνεται θέλουν να λάβουν υπόψην τους το εκλογικό αποτέλεσμα και έπειτα να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

Οι συναντήσεις της Μέρκελ ξεκινούν από την 1η Ιουνίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επείγουσα είναι ακόμη η έγκριση της νομοθεσίας για το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προτού εκπνεύσει ο Ιούνιος.