ΚΟΣΜΟΣ

Η αυτοκριτική της Μέρκελ: «Δεν είχα τη δύναμη να επηρεάσω τον Πούτιν»

H Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
H Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτική της έναντι της Ρωσίας

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτική της έναντι της Ρωσίας πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι δεν είχε την εξουσία για να επηρεάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είπε ότι προσπάθησε να συγκαλέσει συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν το καλοκαίρι του 2021. «Αλλά δεν είχα τη δύναμη να επιβληθώ», είπε στο Spiegel. «Πραγματικά όλοι ήξεραν: το φθινόπωρο θα φύγει», είπε.

Μετά από τέσσερις θητείες ως καγκελάριος, η Μέρκελ εγκατέλειψε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο. Έκανε μια τελευταία επίσκεψη στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021 και είπε στο γερμανικό περιοδικό ότι «το συναίσθημα ήταν πολύ ξεκάθαρο: Όσον αφορά την πολιτική εξουσίας, έχεις τελειώσει».

Πρόσθεσε ότι «για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία». Ήταν σημαντικό ότι, στην τελευταία τους συνάντηση, ο Πούτιν έφερε μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε. Προηγουμένως είχαν συναντηθεί ένας προς έναν, σημείωσε.

Πολλοί υποστήριξαν ότι η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Κρεμλίνο στο θέμα της εισβολής του προέδρου Πούτιν, της οποίας προηγήθηκαν εβδομάδες μαζικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο βουλευτής Roderich Kiesewetter, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της (CDU), είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Μέρκελ γνώριζε πως ο Πούτιν προσπαθούσε να διασπάσει και να αποδυναμώσει την Ευρώπη, αλλά πίστευε ότι η «ήπια δύναμη» ήταν η σωστή προσέγγιση. Υποστήριξε πριν από την εισβολή ότι η Γερμανία ήταν πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Στη συνέντευξη στο Spiegel, η Μέρκελ είπε ότι η στάση της για την Ουκρανία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ έδωσε στο Κίεβο χρόνο για να αμυνθεί καλύτερα από τον ρωσικό στρατό. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε στο Μινσκ μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς. Αλλά βασικά σημεία, όπως ο αφοπλισμός και η διεθνής εποπτεία, δεν εφαρμόστηκαν.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι δεν μετάνιωσε που άφησε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο, επειδή αισθάνθηκε ότι η κυβέρνησή της απέτυχε να σημειώσει πρόοδο όχι μόνο στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά και στις συγκρούσεις στη Μολδαβία, τη Γεωργία, τη Συρία και τη Λιβύη, στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία.

Η ίδια και ο Πούτιν είχαν άμεση εμπειρία από τη ζωή στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Εκείνη μεγάλωσε εκεί και εκείνος υπηρέτησε ως αξιωματικός της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας πληροφορίων KGB.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube