ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο Βατικανό

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο Βατικανό

Λίγες ώρες έπειτα από την προφυλάκιση του μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' και ενώ όσοι γνώριζαν τον 46χρονο Πάολο Γκαμπριέλε υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση ο άνθρωπος αυτός να πρόδωσε την εμπιστοσύνη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι Αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό μέχρι και 20 «συνεργών».

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται και μια γυναίκα η οποία, «είναι νέα, παντρεμένη, και εργάζεται στο Αποστολικό Μέγαρο».

Το «μέγα σκάνδαλο» στους κόλπους του Βατικανού ξέσπασε όταν η επιτροπή που είχε αναλάβει να διερευνήσει τις συνεχόμενες διαρροές που έγιναν στα ΜΜΕ, ανακοίνωσε πως ο βασικός ύποπτος είναι ο Γκαμπριέλε, ο άνθρωπος που φροντίζει τον Πάπα στην καθημερινότητά του.

Στο διαμέρισμα του τελευταίου εντοπίστηκαν άκρως απόρρητα έγγραφα όπως αλληλογραφία που αποκαλύπτει «μεταθέσεις» κληρικών που είχαν αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εμφύλιες συγκρούσεις που αφορούσαν στη διοίκηση της Τράπεζας του Βατικανού της οποίας ο πρόεδρος Ετόρε Γκότι Τεντέσκι παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη- αλλά και φαξ που σχετίζονταν με τα σκάνδαλα παιδεραστίας κληρικών.

Ο εντοπισμός αυτών των εγγράφων στο διαμέρισμα του Γκαμπριέλε ο οποίος ζει με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά στο Βατικανό είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση και να κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 30 ετών.

Δεν είναι λίγοι είναι αυτοί που διερωτώνται εάν ο Γκαμπριέλε έχει πέσει θύμα μιας συνωμοσίας ή εάν αποτελεί ένα «πιόνι» στα χέρια των πρωταγωνιστών μιας άγριας «εμφύλιας» σύγκρουσης ανάμεσα στους καρδιναλίους με αφορμή τον ρόλο της Τράπεζας του Βατικανού.

Δημοσιογράφοι πάντως, οι οποίοι γνώριζαν τον Γκαμπριέλε τονίζουν πως ο μπάτλερ «δεν αποκάλυπτε ποτέ τίποτα», ενώ εργαζόμενοι στο Βατικανό υποστηρίζουν πως «για να κάνει κάτι τέτοιο, ο Γκαμπριέλε θα πρέπει είτε να τρελάθηκε είτε να εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι ανώτεροί του την αγαθοσύνη του».