ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια ζημιά στο μπαλσάμικο από τον σεισμό στη Ιταλία

Τεράστια ζημιά στο μπαλσάμικο από τον σεισμό στη Ιταλία

Πάνω από 15 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές στο ξύδι μπαλσάμικο, που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στη Μόντενα.

Πέραν από τους νεκρούς και τα κτίρια, ο σεισμός επηρέασε και την γαστρονομική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν εντοπιστεί στην εταιρεία Pontirol, που εδρεύει στο Σαν Φελίτσε σουλ Πανάρο και της οποίας οι αποθήκες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον Ενρίκο Κορσίνι, πρόεδρο της κοινοπραξίας παραγωγών μπαλσάμικο.

Μάλιστα, ο Κορσίνι εκτιμά ότι ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ θα «γονατίσει την οικονομία» της περιοχής, την ώρα που οι 200 επιχειρήσεις του τομέα «αγωνιούν διότι δεν γνωρίζουν πότε θα επαναληφθούν οι δραστηριότητες τους».

Η κοινοπραξία μπαλσάμικο IGV υποστήριξε ότι «σε ορισμένες αποθήκες καταγράφηκαν απώλειες που ξεπερνούν τα 100.000 λίτρα».

Ο πρόεδρος της κοινοπραξίας παραγωγών της Μόντενας, Τσέζαρε Ματσέτι ανέφερε ότι «πολλά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του ξυδιού έως και 12 χρόνια, αναποδογύρισαν, ή αναμίχθηκαν» και οι κυματισμοί του υγρού στο εσωτερικό τους προκάλεσαν διαρροή του προϊόντος σε πολλά άλλα.

Το γνωστό ξύδι παράγεται κατ' αποκλειστικότητα στη Μόντενα και τον Ρηγίο Εμίλιας. Ένα μπουκάλι του πλέον εκλεκτού μπαλσάμικο, της προστατευμένης ονομασίας ΑΟP, μπορεί να πωληθεί στην αγορά έως και 1.500 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνηθισμένη ποικιλία IGP κοστίζει στο εμπόριο από 4 έως 20 ευρώ.