ΚΟΣΜΟΣ

Έντι Μέρφι: Τιμητική Χρυσή Σφαίρα για την πορεία του στο σινεμά

Έντι Μέρφι: Τιμητική Χρυσή Σφαίρα για την πορεία του στο σινεμά

Έντι Μέρφι: Ο γνωστός ηθοποιός στη διάρκεια της καριέρας του έχει προταθεί 6 φορές για Χρυσή Σφαίρα 

Το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο «Cecil B. DeMille» θα λάβει ο γνωστός ηθοποιός Έντι Μέρφι, στην 80η τελετή απονομής των βραβείων Χρυσές Σφαίρες.

Ο ηθοποιός που έχει προταθεί έξι φορές για Χρυσή Σφαίρα κατά τη διάρκεια της καριέρας του θα παρευρεθεί στην τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Μπέβερλι Χίλτον.

Το βραβείο «Cecil B. DeMille» δόθηκε πρώτη φορά το 1952 και από τότε οι παραλήπτες του επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA). Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου το βραβείο «απονέμεται σε ένα ταλαντούχο άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στον χώρο του θεάματος».

Σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί και ο παραλήπτης του αντίστοιχου βραβείου για την τηλεόραση, «Carol Burnett».

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Variety, πέρυσι δεν δόθηκε κανένα από τα δύο βραβεία, καθώς οι Χρυσές Σφαίρες δέχτηκαν μποϊκοτάρισμα από καλλιτέχνες, τα μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν μεταδόθηκαν από το NBC, λόγω ανησυχιών αναφορικά με τη διαφορετικότητα στην HFPA αλλά και άλλα θέματα για τα οποία η Ένωση κλήθηκε να λογοδοτήσει.

Κατά τις προηγούμενες χρονιές πάντως παραλήπτες του βραβείου ήταν η Τζέιν Φόντα το 2021, ο Τομ Χανκς το 2020, ο Τζεφ Μπρίτζες το 2019, η Όπρα Ουίνφρεϊ το 2018, η Μέριλ Στριπ το 2017 και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον το 2016.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του φετινού παραλήπτη, Έντι Μέρφι, ήταν το Coming 2 America στο Amazon, ενώ το 2019 είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Netflix «Dolemite Is My Name», όπου υποδύθηκε τον as πρωτοπόρο της underground κωμωδίας, Rudy Ray Moore.

Μάλιστα προτάθηκε και για Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του στην εν λόγω ταινία, στην κατηγορία Α ανδρικός ρόλος σε μιούζικαλ ή κωμωδία.

Το 2007 ο γνωστός ηθοποιός κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του Τζέιμς Θάντερ στην ταινία «Dreamgirls», ένω έχει προταθεί συνολικά άλλες 4 φορές, το 1997 για το «The Nutty Professor», το 1985 για την ταινία «Beverly Hills Cop», την αμέσως προηγούμενη χρονιά, 1984 για τον ρόλο του στην ταινία «Trading Places», ενώ η πρώτη του υποψηφιότητα ήταν για την συμμετοχή του στην ταινία «48 Hrs», το 1983.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξένου Τύπου

«Έχουμε την τιμή να απονέμουμε το φετινό βραβείο Cecil B. DeMille στον εμβληματικό Έντι Μέρφι», ανάφερε στην ανακοίνωση η πρόεδρο της Ένωσης Ξένου Τύπου, Helen Hoehne.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γιορτάσουμε τον διαρκή αντίκτυπο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση που είχε και συνεχίζει να έχει μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, μέσα στις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Έντι Μέρφι έλαβε βραβείο Emmy το 2020 για την συμμετοχή του ως Γκεστ στο «Saturday Night Live», ενώ το 1984 έλαβε και βραβείο Grammy για το καλύτερο κωμικό άλμπουμ (“Eddie Murphy: Comedian”).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Variety ο ηθοποιός, για τον ρόλο του στην ταινία «Dreamgirls» έχει λάβει υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά και βραβείο SAG.

Αξιομνημόνευτη είναι η συμμετοχή του στην ταινία Σρεκ, όπου δάνεισε με μεγάλη επιτυχία την φωνή του στον Γάιδαρο για την οποία έλαβε βραβείο Annie, BAFTA, MTV ενώ το 2015 έλαβε το βραβείο Mark Twain για το αμερικανικό χιούμορ από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy.

Στα επόμενα σχέδια του Μέρφι περιλαμβάνεται η κωμωδία «You People» που κάνει πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου 2023 στο Netflix, ενώ πρωταγωνιστεί και στην επιστροφή της ταινίας «Beverly Hills Cop: Axel Foley» που είναι επίσης του Netflix και αναμένεται μέσα στο 2023. Για την ταινία αυτή ο ηθοποιός έχει αναλάβει και χρέη παραγωγού.