ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική στην Eulex από ευρωβουλευτές και κυβερνητικές οργανώσεις

Κριτική στην Eulex από ευρωβουλευτές και κυβερνητικές οργανώσεις

Παρατηρήσεις για τη μέχρι τώρα επίδοση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) διετύπωσαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη πλευρά του ο διοικητής πολιτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χάνσιεργκ Χάμπερ και ο επικεφαλής της Eulex, Χαβιέ ντε Μαρνιάκ στη συζήτηση που επικεντρώθηκε στη στρατηγική αναθεώρηση του έργου της Eulex, περιέγραψαν την ευρωπαϊκή αποστολή ως επιτυχή.

Ανήγγειλαν ακόμη μείωση του προσωπικού της ως απόρροια της αποτελεσματικότητας του έργου της και βελτίωσης των δυνατοτήτων των θεσμών του Κοσόβου, κυρίως της τελωνειακής υπηρεσίας και της αστυνομίας.

Ο κ. Χάμπερ χαρακτήρισε το έργο των τελωνειακών του Κοσόβου «εξαιρετικό» και για την Αστυνομία είπε ότι αποκτά ολοένα και περισσότερο επαγγελματισμό.

Χαρακτηριστικά διευκρίνισε πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Eulex μέχρι τώρα έκλεισαν 300 υποθέσεις και άλλες τόσες είναι στη φάση της έρευνας.

Οι κ.κ. Χάμπερ και Ντε Μαρνιάκ τόνισαν ότι το κέντρο βάρους της αποστολής θα μετατεθεί στη δικαιοσύνη και ότι το 1/4 από τους 900 αστυνομικούς της Eulex θα αναπτυχθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αποστολές, κυρίως στην Αφρική.

Με τις εκτιμήσεις για το επιτυχημένο έργο της Eulex και την πρόοδο των θεσμών του Κοσόβου δε συμφώνησαν αρκετοί ευρωβουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι του μη κυβερνητικού τομέα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη σημερινή συζήτηση.

«Η Eulex δεν είναι πλήρης αποτυχία, αλλά σχεδόν κανένας στο Κόσοβο δεν αποτιμά θετικά το έργο της», ανέφερε η Εντζελούσε Μορίνα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στο Κόσοβο.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι πολίτες του Κοσόβου βλέπουν ότι η αποστολή έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με τους τοπικούς πολιτικούς και ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ρίζες της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Ο ευρωβουλευτής Έντουρντ Κούκαν υποστήριξε ότι η Eulex δεν εκπληρώνει τους στόχους της και αναφέρθηκε στον ανώτατο αξιωματούχο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι εναντίον του οποίου εκκρεμούν εδώ και χρόνια κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και διαφθορά, αλλά οι διαδικασίες δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται.

Η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ δήλωσε ότι η Eulex διέψευσε τις προσδοκίες από την αρχή και αναφέρθηκε στην κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, το οποίο περιέγραψε ως «μαύρη τρύπα». Πρόσθεσε ότι οι εγκληματίες στο βορρά δεν θα μπορούσαν να δρουν χωρίς βοήθεια από το νότο.

«Που βρίσκονται ο Αλβανοί που κρύβονται πίσω από τη φωλιά του εγκλήματος στο βορρά;» διερωτήθηκε η κ. Πακ.

Οι κ.κ. Χαμπέρ και Ντε Μαρνιάκ στις δυσάρεστες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών απάντησαν υποδεικνύοντας τις εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στις οποίες η Eulex επιχειρεί.

Ο κ. Ντε Μαρνιάκ τόνισε ότι από την άφιξή της Eulex στο Κόσοβο οι συνθήκες ήταν κρίσιμες και ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τη μη εκπλήρωση ορισμένων στόχων της.

Ο κ. Χάμπερ είπε ότι κανένας δεν χαίρεται όταν ένας γνωστός εγκληματίας αθωώνεται στο δικαστήριο, αλλά πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς της Eulex δεν ευθύνονται γι αυτό.

«Οι μάρτυρες σε ορισμένες υποθέσεις πεθαίνουν με συχνότητα που εκπλήσσει», είπε, αλλά επέρριψε την ευθύνη για το ζήτημα της προστασίας μαρτύρων σε χώρες που δεν έστειλαν επαρκώς εκπαιδευμένους αστυνομικούς και αρνούνται να δεχθούν προστατευόμενους μάρτυρες στο έδαφός τους.

Ο κ. Χάμπερ είπε ακόμη ότι τα προβλήματα στο βορρά δεν μπορούν να επιλυθούν με τη βία και ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι αντιπαραγωγικές σημειώνοντας ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.