ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρωτοφανές πολικό ψύχος βάζει τη χώρα στον πάγο – Δεκάδες νεκροί

ΗΠΑ: Πρωτοφανές πολικό ψύχος βάζει τη χώρα στον πάγο – Δεκάδες νεκροί
AP

ΗΠΑ: Tο απόλυτο χάος έχει ξεσπάσει με την φονική χιονοθύελλα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σκορπάει τον όλεθρο στη χώρα.

Την χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 40 ετών βιώνουν οι ΗΠΑ που πλήττονται από πολικό ψύχος εδώ και λίγα 24ωρα με μεγάλο μέρος της χώρας να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την φονική χιονοθύελλα, που έχει ξεσπάσει αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ το απόλυτο χάος επικρατεί στις μετακινήσεις εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με το Sky News 50 άτομα τουλάχιστον έχουν χάσει τη ζωή τους από την φονική χιονοθύελλα, που άφησε 700.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το απόγευμα του Σαββάτου 24 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί και Μείν είναι οι πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα από τις διακοπές ηλεκτροδότησης, με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Δύσκολες ώρες και για τη Νέα Υόρκη

Ο αξιωματούχος της κομητείας Ίρι της Νέας Υόρκης Μαρκ Πόλονκαρζ ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών από τη θύελλα στην περιοχή του Μπάφαλο ανέρχεται πλέον στους επτά. Το χιόνι σήμερα σε αυτήν την περιοχή της δυτικής Νέας Υόρκης έφτασε σε ύψος το 1,2 μέτρο. Το πρωί είχαν βρεθεί τέσσερις νεκροί, κάποιοι μέσα σε αυτοκίνητα και άλλοι πάνω σε σωρούς από χιόνι στην άκρη του δρόμου. Υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί»

«Αυτά δεν είναι τα Χριστούγεννα που ελπίζαμε ή περιμέναμε, αλλά προσπαθήστε να τα χαρείτε όσο γίνεται σήμερα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους», έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντενθα ανταποκριθεί στο αίτημα της Πολιτείας να την κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής.

«Θα περάσει στην ιστορία ως η καταστροφικότερη καταιγίδα στο Μπάφαλο. Είναι ιστορικών διαστάσεων και ακόμη είμαστε στα μισά», είπε η Χόκουλ.

Το πρωί των Χριστουγέννων περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στην Ανατολική Ακτή, το Τέξας και την Πολιτεία Ουάσινγκτον – αριθμός εντυπωσιακά μικρότερος από το 1,8 εκατομμύριο του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Στο Μπάφαλο, το 16% των κατοίκων δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα τα Χριστούγεννα.

Μέχρι το μεσημέρι των Χριστουγέννων είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 1.500 πτήσεις σε όλες τις ΗΠΑ, ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος FlighAware.

Στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ επικρατούσε παγετός, που έφτανε μέχρι και τα παράλια του Κόλπου του Μεξικού αφού η θερμοκρασία ήταν πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί

Αυτοκινητόδρομοι κλείνουν, αφού είναι απροσπέλαστοι λόγω του χιονιά με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κεντάκι με περισσότερα από 700 αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υπό το μηδέν.

Στη Μινεάπολη το θερμόμετρο δείχνει -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα όλα τα ρεκόρ σπάει η βόρεια Ντακότα με -28 βαθμούς.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κάμερα ενός φορτηγού οχήματος κατέγραψε τη στιγμή που ο οδηγός εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας διαπιστώνει ότι θα πέσει πάνω σε ακινητοποιημένα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο 401, στην περιοχή του Οντάριο.

Στην κομητεία Ίρι, όπου βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου 500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους τη νύχτα της Παρασκευής και χρειάστηκε να επέμβει η Εθνοφρουρά προκειμένου να διασωθούν οι πολίτες.

Στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο το χιόνι έχει φτάσει κοντά στο 1,5 μέτρο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι σφοδροί.

Τουλάχιστον 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στο Κεντάκι, ενώ στο Οχάιο η χειμερινή καταιγίδα ευθύνεται για τον θάνατο 4 ατόμων.

Στους δρόμους έχουν σημειωθεί πολλές καραμπόλες, καθώς λόγω του χιονιού και των ανέμων εκτός από τη μετακίνηση η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Εκτός όμως από τους δρόμους έχουν παραλύσει και τα αεροδρόμια αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με πτήσεις και δρομολόγια να ακυρώνονται και ταξιδιώτες να εγκλωβίζονται μέσα σε αίθουσες σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων.

Ταλαιπωρία για δεκάδες μετανάστες

Την ίδια ώρα, κοντά στην οικία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην Ουάσινγκτον αποβιβάστηκαν δεκάδες μετανάστες που ταξίδεψαν με λεωφορεία από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Τέξας αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω των πολικών θερμοκρασιών, όπως ενημερώνουν οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες.

Περίπου 110-130 μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ –πολλοί από αυτούς οικογένειες με παιδιά– οδηγήθηκαν σε λεωφορεία από αξιωματούχους του Τέξας, ανέφερε η Τατιάνα Λαμπόρντ, η διευθύντρια της SAMU First Response, μιας οργάνωσης αρωγής που δραστηριοποιείται στην πόλη της Ουάσινγκτον.

Οι οργανώσεις είχαν ενημερωθεί για το ταξίδι των μεταναστών και περίμεναν την άφιξή τους αργά το βράδυ του Σαββάτου, για να τους μοιράσουν κουβέρτες και να τους οδηγήσουν σε μια εκκλησία στη συνοικία Κάπιτολ Χίλ της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.