ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 38 νεκροί από την κακοκαιρία - Χιλιάδες χωρίς ρεύμα

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 38 νεκροί από την κακοκαιρία - Χιλιάδες χωρίς ρεύμα
AP

ΗΠΑ: Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που ήθελαν, καθώς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας επικρατεί το απόλυτο χάος

Η φονική καταιγίδα που σαρώνει εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τριάντα οκτώ θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί, αρκετοί από τους οποίους στην κομητεία Ίρι, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει την πόλη Μπάφαλο, όπου οι σωροί του χιονιού φθάνουν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα.

Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στο δρόμο, μέσα στο χιόνι.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται απ' αυτή τη σπάνιας σφοδρότητας καταιγίδα, οι πολικοί άνεμοι της οποίας προκάλεσαν σημαντικές χιονοπτώσεις, κυρίως στην περιφέρεια των Μεγάλων Λιμνών.

«Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί στην κομητεία του.

«Υπάρχουν άνθρωποι αποκλεισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους εδώ και περισσότερο από δύο ημέρες και άλλοι μέσα σε σπίτια όπου οι θερμοκρασίες είναι ψυγείου», προειδοποίησε.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε στην περιφέρεια αυτή απαγόρευση των μετακινήσεων, εντούτοις εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Οι διασώστες πήγαιναν χθες, Κυριακή, από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να δουν «αν υπήρχαν μέσα πτώματα», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς μιλώντας στο CNN.

«Μείζων κρίση»

«Είναι μια μείζων κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, η οποία έχει γεννηθεί στο Μπάφαλο και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά.

«Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη».

Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο πριν από σήμερα, Δευτέρα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια.

Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν χθες, Κυριακή, να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Κίνδυνος υποθερμίας

Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS.

Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μποροέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.

Η καταιγίδα έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

Δύσκολες ώρες και για τη Νέα Υόρκη

Ο αξιωματούχος της κομητείας Ίρι της Νέας Υόρκης Μαρκ Πόλονκαρζ ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών από τη θύελλα στην περιοχή του Μπάφαλο ανέρχεται πλέον στους επτά. Το χιόνι σήμερα σε αυτήν την περιοχή της δυτικής Νέας Υόρκης έφτασε σε ύψος το 1,2 μέτρο. Το πρωί είχαν βρεθεί τέσσερις νεκροί, κάποιοι μέσα σε αυτοκίνητα και άλλοι πάνω σε σωρούς από χιόνι στην άκρη του δρόμου. Υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί»

«Αυτά δεν είναι τα Χριστούγεννα που ελπίζαμε ή περιμέναμε, αλλά προσπαθήστε να τα χαρείτε όσο γίνεται σήμερα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους», έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντενθα ανταποκριθεί στο αίτημα της Πολιτείας να την κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής.

«Θα περάσει στην ιστορία ως η καταστροφικότερη καταιγίδα στο Μπάφαλο. Είναι ιστορικών διαστάσεων και ακόμη είμαστε στα μισά», είπε η Χόκουλ.

Το πρωί των Χριστουγέννων περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στην Ανατολική Ακτή, το Τέξας και την Πολιτεία Ουάσινγκτον – αριθμός εντυπωσιακά μικρότερος από το 1,8 εκατομμύριο του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Στο Μπάφαλο, το 16% των κατοίκων δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα τα Χριστούγεννα.

Μέχρι το μεσημέρι των Χριστουγέννων είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 1.500 πτήσεις σε όλες τις ΗΠΑ, ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος FlighAware.

Στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ επικρατούσε παγετός, που έφτανε μέχρι και τα παράλια του Κόλπου του Μεξικού αφού η θερμοκρασία ήταν πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί

Αυτοκινητόδρομοι κλείνουν, αφού είναι απροσπέλαστοι λόγω του χιονιά με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κεντάκι με περισσότερα από 700 αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υπό το μηδέν.

Στη Μινεάπολη το θερμόμετρο δείχνει -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα όλα τα ρεκόρ σπάει η βόρεια Ντακότα με -28 βαθμούς.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κάμερα ενός φορτηγού οχήματος κατέγραψε τη στιγμή που ο οδηγός εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας διαπιστώνει ότι θα πέσει πάνω σε ακινητοποιημένα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο 401, στην περιοχή του Οντάριο.

Στην κομητεία Ίρι, όπου βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου 500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους τη νύχτα της Παρασκευής και χρειάστηκε να επέμβει η Εθνοφρουρά προκειμένου να διασωθούν οι πολίτες.

Στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο το χιόνι έχει φτάσει κοντά στο 1,5 μέτρο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι σφοδροί.

Τουλάχιστον 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στο Κεντάκι, ενώ στο Οχάιο η χειμερινή καταιγίδα ευθύνεται για τον θάνατο 4 ατόμων.

Στους δρόμους έχουν σημειωθεί πολλές καραμπόλες, καθώς λόγω του χιονιού και των ανέμων εκτός από τη μετακίνηση η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Εκτός όμως από τους δρόμους έχουν παραλύσει και τα αεροδρόμια αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με πτήσεις και δρομολόγια να ακυρώνονται και ταξιδιώτες να εγκλωβίζονται μέσα σε αίθουσες σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων.

Ταλαιπωρία για δεκάδες μετανάστες

Την ίδια ώρα, κοντά στην οικία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην Ουάσινγκτον αποβιβάστηκαν δεκάδες μετανάστες που ταξίδεψαν με λεωφορεία από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Τέξας αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω των πολικών θερμοκρασιών, όπως ενημερώνουν οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες.

Περίπου 110-130 μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ –πολλοί από αυτούς οικογένειες με παιδιά– οδηγήθηκαν σε λεωφορεία από αξιωματούχους του Τέξας, ανέφερε η Τατιάνα Λαμπόρντ, η διευθύντρια της SAMU First Response, μιας οργάνωσης αρωγής που δραστηριοποιείται στην πόλη της Ουάσινγκτον.

Οι οργανώσεις είχαν ενημερωθεί για το ταξίδι των μεταναστών και περίμεναν την άφιξή τους αργά το βράδυ του Σαββάτου, για να τους μοιράσουν κουβέρτες και να τους οδηγήσουν σε μια εκκλησία στη συνοικία Κάπιτολ Χίλ της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.