ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Σχέδιο για να αποτραπεί ένα νέο Qatar Gate - Οι προτάσεις της Μετσόλα

Politico: Σχέδιο για να αποτραπεί ένα νέο Qatar Gate - Οι προτάσεις της Μετσόλα
Associated Press

Ένα πακέτο προτάσεων προκειμένου να μην επαναληφθούν σκάνδαλα τύπου Qatar Gate στο Ευρωκοινοβούλιο, ετοιμάζει η Ρομπέρα Μετσόλα σύμφωνα με το Politico

Ένα σχέδιο για να κλείσει τις «τρύπες» που επιτρέπουν τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή και το Qatar Gate, μελετά η Ρομπέρα Μετσόλα σύμφωνα με το Politico.

Το περιοδικό επικαλείται δύο άτομα στο Ευρωκοινοβούλιο τα οποία και ενημερώθηκαν για το θέμα, τονίζοντας ότι από την πρόεδρο Μετσόλα θα γίνουν συνολικά 14 προτάσεις.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, των οποίων φέρεται να γνωρίζει το Politico περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Απαγόρευση του λόμπινγκ για δύο χρόνια μετά από την απόσυρση από τη θέση του Ευρωβουλευτή.
  • Έλέγχος για όποιον εισέρχεται στις δύο έδρες του Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με υποχρέωση να δηλώνει ποιον συναντά.
  • Τέλος για τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ.
  • Θα απαιτηθεί από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματών τους.

Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων είναι όπως γράφει το Politico είναι να εξαναγκαστούν οι βουλευτές, οι βοηθοί ή οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκαλύψουν ποιον συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, είτε αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε όχι σε κοινοβουλευτικούς χώρους. Το περιοδικό προσθέτει ότι αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή — αυτή τη στιγμή μόνο οι εισηγητές ή οι πρόεδροι επιτροπών καλούνται να προβούν σε τέτοιες αποκαλύψεις.

Eπιπλέονν στο πλαίσιο του προτεινόμενου συστήματος, οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες που έχουν εγγραφεί - όπως απαιτείται- στο μητρώο διαφάνειας. Αλλά και οποιοσδήποτε ομάδα εκπροσωπεί χώρες εκτός ΕΕ θα πρέπει επίσης τώρα να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας ώστε να μπορούν να δρουν ως λομπίστες.

Η Μετσόλα πρότεινε επίσης οι πρώην ευρωβουλευτές να μην λαμβάνουν πλέον σήμα μόνιμης πρόσβασης για το Κοινοβούλιο και αντ' αυτού πρέπει να εγγράφονται κάθε μέρα για ένα μονοήμερο πάσο σε ειδικό γραφείο. Αλλά και οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου. Θα απαγορεύεται να κατέχουν ταυτόχρονα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ, όπως έκανε ο «εγκέφαλος» του Qatar Gate ο Αντόνιο Παντσέρι