ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ανταρσία κατά του Κλάους Σβαμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Guardian: Ανταρσία κατά του Κλάους Σβαμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Πυρά εκ των έσω δέχεται ο - μέχρι πρότινος - παντοδύναμος στην παγκόσμια οικονομία Κλάους Σβαμπ.
AP Photo/Markus Schreiber

Ως «νόμο για τον εαυτό του», παρουσιάζουν τον ιδρυτή και πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, παλιά και νέα μέλη του προσωπικού του ελβετικού ιδρύματος.

Η πρωτοκαθεδρία του «Mr. Davos» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αμφισβητείται για πρώτη φορά ευθέως έπειτα από 52 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. Το μέλλον του Κλάους Σβαμπ, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε σημείο συζήτησης στη φετινή συνάντηση στο Νταβός, καθώς οι υπάλληλοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ άσκησαν έντονη κριτική στην προεδρία του και στην έλλειψη πλάνου για τη διάδοχη κατάσταση.

«Έχει περικυκλωθεί από τον «κανέναν», διότι σύμφωνα με τον ίδιο κανένας δεν ήταν σε θέση να διευθύνει την οργάνωση που ο ίδιος ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα μια ομάδα από νυν και πρώην μέλη του Φόρουμ στο Νταβός. «Ο Κλάους βρίσκεται στο τιμόνι του WEF για 52 χρόνια. Όταν γεννήθηκε [το 1938] 122 από τις 195 πολιτείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν καν», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα.

«Είμαστε μια ομάδα νυν και πρώην υπαλλήλων του WEF. Θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας στην προώθηση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει αυτή η οργάνωση στον κόσμο», σημειώνουν στον Guardian και τονίζουν πως διατηρούν την ανωνυμία τους, καθώς φοβούνται για τυχόν… συνέπειες. «Αν βγούμε μπροστά, ο Κλάους είναι πολύ καλά συνδεδεμένος και μπορεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη ακόμα και αν φύγουμε από το WEF», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση για το μέλλον του Σβαμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πυροδότησε ένα άρθρο του Politico την τελευταία εβδομάδα, στο οποίο αναφερόταν ότι οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την επιχείρηση με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγική για τη διαδοχή.

Την ίδια στιγμή, η ομάδα των υπαλλήλων του WEF ανέφερε στον Guardian πως είχε προχωρήσει στη δημοσίευση αρνητικών κριτικών για το Φόρουμ στην πλατφόρμα Linkedln, ωστόσο, αυτές οι κριτικές κατέβηκαν μετά από παρέμβαση του ίδιου του WEF κάτι που ο οργανισμός αρνείται. Σε κάθε περίπτωση, η παντοδυναμία του Κλάους Σβαμπ κλονίζεται για πρώτη φορά τόσο ισχυρά και μάλιστα με βέλη που προέρχονται από το εσωτερικό της οργάνωσης που ο ίδιος ίδρυσε…