ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία θα απαντήσει σύντομα για την αποστολή ή όχι των Leopards στην Ουκρανία

Leopard
AP

Σύμφωνα με την δήλωση της γερμανική προεδρίας, το Βερολίνο θα εξετάσει και τα αποφασίσει για την αποστολή των 14 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Έκρυθμο διπλωματικά παραμένει το κλίμα ανάμεσα στην Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής, μετά τον δισταγμό του Βερολίνου για την αποστολή των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 για ενίσχυση της Ουκρανίας.

Σε λίγο καιρό άλλωστε εκπνέει και η διορία για την γερμανική απάντηση στην Πολωνία, που έχει αποστείλει επίσημο αίτημα για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την δήλωση της γερμανική προεδρίας, το Βερολίνο θα εξετάσει και τα αποφασίσει για την αποστολή των 14 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο η θετική ή αρνητική απάντηση δεν αποκλείεται να πάρει ακόμα και δυο εβδομάδες.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα ότι η χώρα του θα διευθετήσει το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η καθυστέρηση στην αποστολή των αρμάτων μάχης προς το Κίεβο οφείλεται στο γεγονός ότι η γερμανική νομοθεσία προβλέπει πως οι χώρες που χρησιμοποιούν γερμανικό οπλισμό θα πρέπει να ζητούν την άδεια του Βερολίνου για να μεταφέρουν το στρατιωτικό υλικό σε τρίτη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και καιρό ενίσχυση με βαρέα άρματα μάχης, προκειμένου να διαπεράσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει χάσει.

Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopards 2, διστάζει να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Την απόφαση θα λάβει η Καγκελαρία

«Στο τέλος της ημέρας την απόφαση φυσικά θα λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια αμυντικής διάσκεψης που οργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα Handelsblatt.

«Η άποψη της υπουργού μου για το θέμα είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν Leopard 2 στο Κίεβο.

Έως και 139 άρματα Leopard μπορεί να παραδώσει η Rheinmetall

Η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall θα έχει έτοιμα 29 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο επικεφαλής της εταιρίας 'Αρμιν Πάπεργκερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2 τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.