ΚΟΣΜΟΣ

Τ. Νίκολιτς:Θα παραδώσω έγγραφα από το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας

Τ. Νίκολιτς:Θα παραδώσω έγγραφα από το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι θα παραδώσει στους εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου έγγραφα από το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, τα οποία περιήλθαν στη διάθεσή του, από τότε που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα.

«Οι Σέρβοι από το Κόσοβο πρέπει να ενημερωθούν για όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος της Σερβίας και οι οποίες αφορούν άμεσα τις ζωές τους», δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ενόψει συνάντησης με τέσσερις δημάρχους του βορείου Κοσόβου και τον επικεφαλής της περιφέρειας της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

«Είτε τα είχαν, είτε όχι, σήμερα θα λάβουν από μένα τα έγγραφα αυτά. Δεν είναι μυστικό. Η ζωή μου δεν εξαρτάται από αυτά που συμβαίνουν στο Κόσοβο, το αυτοκίνητό μου φέρει πινακίδες που κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει, η ταυτότητά μου ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας, στην οποία κινούμαι. Εκείνοι απειλούνται και τα παιδιά τους πρέπει να ζήσουν υπό διαφορετικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Νίκολιτς αναφερόμενος στους Σέρβους κατοίκους του Κοσόβου.

Ο κ. Νίκολιτς προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις με αφορμή απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου στο Κόσοβο και προβλέπει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα που έχουν πινακίδες με αρχικά πόλεων του Κοσόβου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Οι αρχές της Πρίστινας έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρούν σε κατάσχεση οχημάτων χωρίς πινακίδες Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η απόφαση απορρέει από τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία που επιτεύχθηκε στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, τα έγγραφα που θα παραδώσει στους συνομιλητές του δεν εξετάστηκαν ποτέ στη Σερβική Βουλή και παρ΄ ότι δεν είναι χαρακτηρισμένα ως εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

«Γι' αυτά γνωρίζουν μόνο οι άνθρωποι που διαπραγματεύονταν και εκείνοι που ενημερώνονταν από τους διαπραγματευτές» είπε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε ότι η κοινή γνώμη σύντομα θα «έχει πρόσβαση σε ό,τι έχει πρόσβαση ο πρόεδρος της Σερβίας».

Αν κάτι αποκρύπτεται από εμένα, θα αποκρύπτεται και από τους πολίτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.